Nyheter

SPF ryter till mot regeringen

Publicerad 2011-08-25

Man gör det i ett pressmeddelande som kräver inte bara att skattesänkningen genomförs utan också att bromsen i pensionssystemet skrotas.

”Vi pensionärer kräver likväl vår andel av ekonomin och vår rätt efter många år av arbete och skattebetalande. Därför kan vi inte acceptera att våra pensioner minskat genom ”bromsen” för att börsen rasade efter finanskrisen 2008 ” skriver SPF och fortsätter:

”Nu har vi en ny börskris. Den kan i värsta fall leda till att bromsen slår till igen. Man har sagt till oss att ta det lugnt! Med ökad tillväxt och sysselsättning så kommer pensionerna att stiga igen fram mot 2013 -2014. Nu finns en ny risk att detta istället blir ett nytt tapp. Bromsen måste bort!”

Lika skatt ett måste
Det raka språket och fräna tonfallet fullföljs med ett tydligt krav på att regeringen måste tillbaka till lika skatt för löntagare och pensionärer.

”Vi har fortfarande inte fått mer än ca 70 procent av den skattesänkning som tillfallit de förvärvsarbetande. Så regeringen borde ta denna möjlighet att ”komma ikapp”. Den relativt lilla summa som detta skulle kosta finns det nog utrymme till vid sidan av restaurangmomsen.”

Åberopar KD
SPF utnyttjar också det stöd som redan finns inom regeringen för pensionärernas krav i form av Kristdemokraternas tydliga markering för att regeringen bör prioritera skattesänkning för pensionärer när man lägger fram budgeten för 2012.

”…det finns uppenbarligen visst stöd för idén inom regeringen. För att inte tala om oppositionen. Fullfölj skattesänkningen för pensionärer!” avslutar SPF sitt utspel som sändes ut till medierna igår onsdag.

Kongressens krav
Det var på den nyvalda förbundsstyrelsens första sammanträde i tisdags som diskussionen och beslutet togs om att göra en offentlig markering.

Initiativet är inte unikt, men sällsynt, och ligger i linje med Ronneby-kongressens krav att SPF hårt ska driva såväl frågan om lika skatt som kravet på ett förbättrat pensionssystem.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas