Nyheter | Utspel

Minister lovar bättre pensioner

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill se ett bättre grundskydd i pensionssystemet, men också en tydligare koppling mellan många års arbete och vad man får i pension.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-22

Arbete måste löna sig. Därför måste det märkas också i pensionskuvertet om man har jobbat ett helt liv.

SPF Seniorerna har genom åren med det nya pensionssystemet pekat på det orimliga i alltför små skillnader mellan garantipension med bostadstillägg och en inkomstpension baserad på kanske 40 års arbete.

Nu markerar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon ställer upp på synsättet.

– Arbete måste alltid löna sig. I dag kan det skilja 400 kronor i månaden mellan en pensionär som jobbat och en som inte jobbat, säger Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.

Grundskyddet

Uttalandet innebär att Annika Strandhäll inte anser att det räcker med den förändring som ligger i den pågående utredningen av grundskyddet i pensionssystemet.

De som tjänat in pension och haft förhållandevis låg lön måste också få förbättringar, anser Annika Strandhäll, dock utan att förklara hur detta så kallade respektavstånd kan skapas.

För låga pensioner

Annika Strandhäll uppger också för DN att hon anser att pensionerna generellt är för låga. Den så kallade kompensationsgraden på dagens cirka 60 procent är för låg.

– När vi tecknade pensionsöverenskommelsen räknade vi med att kompensationen bör ligga på cirka 70 procent av lönen och det är ungefär det folk förväntar sig, säger socialministern, men utan att konkretisera hur det ska åstadkommas.

Kommer till kongress

Annika Strandhäll är ordförande i den så kallade Pensionsgruppen, bestående av regeringspartierna och allianspartierna, som har det avgörande inflytandet över hur pensionssystemet ska utvecklas och förändras.

Annika Strandhäll har tackat ja till att besöka SPF Seniorernas kongress den 13-15 juni i Gävle.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas