Grundskydd för fattigpensionärer kan stärkas 2018
Foto: Jan Sluimer / Colourbox
Nyheter | Reform

Grundskydd för fattigpensionärer kan stärkas 2018

Inom ett år kan regeringen ha ett förslag färdigt om hur garantipensioner och bostadstillägg ska kunna höjas.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-22

I lördags (17/12) utlovade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med sitt jultal en utredning för att se över konstruktionen av garantipensionen och bostadstillägget.

Idag kan Senioren berätta om regeringskansliets tidplan: målsättningen är att lägga fram ett färdigt förslag i början av 2018.

Kanske under valåret

Sannolikt skickas ett sådant förslag därefter på remiss. En verklig förändring förutsätter sedan en proposition från regeringen till riksdagen som därefter fattar beslut.

När det nya grundskyddet skulle kunna börja gälla är alltså svårt att sia om, men inget talar för att en förändring skulle kunna träda i kraft före 1 juli valåret 2018.

Kan påverka

Någon offentlig statlig utredning planeras inte, utan i stället en intern utredning under Pensionsgruppen, uppger ämnesråd Stefan Oscarson på socialdepartementets socialförsäkringsenhet.

Direktiv för arbetet väntas i början av nästa år.

– Vi räknar med att komma igång med arbetet tidigt på nya året. Vi planerar att ha en del referensgrupper med i arbetet, bland annat pensionärsorganisationer.

Pensionsgruppen

Bostadstillägget för pensionärer ligger redan på socialdepartementet för genomlysning.

Samtidigt har den parlamentariska Pensionsgruppen sedan våren 2015 arbetat med vad som skulle kunna förändras i pensionssystemet för att göra pensioner mer jämställda.

– Det blir nu en uppgift för den utredning som startar i januari att samordna förändringar av garantipensioner och bostadstillägg, säger Stefan Oscarson. De båda verktygen hänger ihop.

I mellandagarna

Under nästa vecka offentliggörs Pensionsgruppens handlingsplan, ett fyrsidigt dokument med åtta punkter som handlar om hur jämställda pensioner ska kunna åstadkommas.

– Dokumentet är mer problematiserande och analyserande med slutsatser som bygger på den utredning om jämställda pensioner som Pensionsgruppen gjort, säger Stefan Oscarson.

De skarpa förslag som behövs för att förändra situationen mejslas alltså fram på regeringskansliet under 2017.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas