Unik äldrepsykiatri hotas av nedläggning
Foto: Getty Images
Nyheter | Skär ner

Unik äldrepsykiatri hotas av nedläggning

Vuxenpsykiatrin inom Sahlgrenska universitetssjukhuset måste spara. Det första man siktar in sig på är den unika äldremottagningen i Mölndal.

Jan Arleij
Publicerad 2023-04-17

Ekonomiskt pressade regioner planerar nu för fullt hur man ska skära i sina budgetar. Ett uttryck för svag ekonomi i Västra Götalandsregionen gör att sjukhuset måste spara hundratals miljoner.

Mottagningarna för äldre och för personer med utmattningssyndrom är i skottgluggen när Vuxenpsykiatrin ska skära bort 55 miljoner.

De båda verksamheterna ser ut att bli politikernas förstahandsval när verksamheter måste läggas ner.

– Vi ser stora risker för patienterna, säger Robert Sigström, specialistläkare inom äldrepsykiatri till GöteborgsPosten (GP).

Unik verksamhet

Det är äldrepsykiatrin i Mölndal som man vill lägga ner. Det skulle ge en besparing på cirka åtta miljoner.

Men när de omkring 400 drabbade patienterna därmed får sämre vård kommer andra delar av vården att belastas desto mer, tror Robert Sigström.

Äldrepsykiatrin i Mölndal är en av ett fåtal mottagningar i landet som erbjuder specialkompetens för patienter över 70 år. Den är unik i Göteborgsområdet.

Beslut i maj

Att just äldrepsykiatrin och utmattningsmottagningen stängs enligt förslaget försvaras av topptjänstemännen med att man kan säkra omhändertagandet av de patienterna på andra mottagningar, eller genom mobila team och i vissa fall videokonsultationer, skriver GP.

Beslut om åtgärdsplanen ska tas av Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse den 17 maj. Det innebär att planen fortfarande kan påverkas och prioriteringarna därmed förändras.

Jan Arleij
Publicerad 2023-04-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas