Uppmaningen till alla: Ta vaccinet
Foto: Colourbox
Nyheter | vaccin

Uppmaningen till alla: Ta vaccinet

Två vacciner mot covid-19 är godkända och snart väntas AstraZenecas också bli det. Thony Björk, apotekare och sakkunnig läkemedelsfrågor SPF Seniorerna, uppmanar alla att vaccinera sig oavsett vilket vaccin som erbjuds.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-21
Thony Björk.

– Man ska inte vara ett dugg orolig, säger Thony Björk till Senioren.

Han har skrivit ett dokument om skyddseffekter av vaccin mot covid-19 där han understryker att även AstraZeneas vaccin ger ett mycket bra skydd även om Pfizer/Biontechs och Modernas siffror är högre.

Pfizer/Biontechs vaccin ger en skyddseffekt på 95 procent och Modernas 94,1 procent medan motsvarande siffra för Astra Zenecas vaccin uppges vara cirka 70 procent.

– Alla vacciner görs utifrån bedömningen risk mot nytta och 70 procent är ett bra skydd. Vaccin mot till exempel säsongsinfluensan ger ett drygt 60-procentigt skydd och det är ju ett vaccin vi sätter stor tilltro till, säger Thony Björk.

Flera fördelar med Astra Zenecas vaccin

Att inte vaccinera sig försvårar möjligheterna att få ned smittspridningen av covid-19.

– De nya vaccinerna kommer att spela en avgörande roll för att minska dödstalen i samhället. Sen är det inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk, säger Thony Björk.

Du kommer inte att kunna välja vilket vaccin du vill ha utan du får det som erbjuds. Thony Björk ser också andra flera fördelar med Astra Zenecas.

– Det är mycket lättare och hantera och mycket billigare och det gör att många fler kommer att kunna få tillgång till det vaccinet, säger han.

Däremot är det ingen som vet hur länge skyddseffekten för de olika vaccinen mot covid-19 sitter i.

– Vi har inte riktigt koll på det ännu eftersom den långtidsstudien om hur länge vaccinet skyddar inte finns ännu, säger Thony Björk.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas