Privat sjukförsäkring ska inte få gå före
Foto: Getty Images
Nyheter | Vård

Privat sjukförsäkring ska inte få gå före

Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-09

Socialminister Lena Hallengren (S) gav på tisdagen (8/2) besked om en ny utredning som ska lägga grunden till ett förbud.

Principen om jämlik vård är numera utmanad i Sverige, anser hon. Det är ”oroande” att en del patienter kan köpa sig förtur till vård.

– Risken är uppenbar att sjukvården i stället för att låta vårdbehovet styra börjar fokusera på hur de kan tjäna mest pengar och vilka patienter som är mest lönsamma, sa Lena Hallengren på en pressträff.

– Vården måste ges efter behov. I Sverige ska man veta att vården ges jämlikt.

Offentlig vård

Utredningen ska alltså föreslå ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligfinansierade vården.

Syftet: privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster ska inte kunna ge patienter med privat försäkring förtur till vård.

Måste välja

– I praktiken innebär det här att en privat vårdgivare behöver välja. Antingen har man avtal med en region, och tar emot skattebetalarna som patienter, eller så har man avtal med ett försäkringsbolag och tar emot deras kunder, säger Lena Hallengren.

– På så vis säkerställer vi att man inte kan köpa sig förtur i den offentligfinansierade vården.

Privata vårdgivare kan i dag bedriva både offentligfinansierad och privatfinansierad vård.

Två förslag ska fram

Utredaren ska formulera två förslag. Det ena ska hindra privata vårdgivare, som har avtal med en region och alltså bedriver offentlig vård, att ta emot patienter med sjukvårdsförsäkring om det gäller sådan vård som man har avtal med regionen om.

Den andra vägen innebär att den offentliga vården enbart får ta emot patienter som remitterats från en privat vårdgivare om det finns avtal med en region – alltså att den privata vårdgivaren bedriver offentligfinansierad vård.

Utredare blir juristen och assessorn Sofi Nyström som är chef på sektionen för rättslig utredning vid Skatteverket. Hon har tidigare varit rådman på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Dölj faktaruta

Utredaren ska vara klar med sitt uppdrag senast den 30 juni 2022. Ett lagförslag kan därmed lämnas till riksdagen först under nästa mandatperiod.

”Mer behöver göras”

Regeringen ska under våren lägga fram en proposition baserad på utredningsförslaget ”Reglering av privata sjukvårdsförsäkringar” som lades fram under förra året. Här föreslås en ökad skyldighet för regionerna att säkerställa att de offentligfinansierade patienterna inte påverkas negativt av att privata vårdgivare som bedriver offentlig vård har andra uppdrag — till exempel patienter med privata sjukvårdsförsäkringar.

Lena Hallengren.

– Men redan nu kan vi konstatera att mer behöver göras. Utredningen lägger ett stort ansvar på regionerna att själva bedöma risker och behov av åtgärder. I regioner där man politiskt anser att en högre andel privatfinansierad vård är något positivt riskerar dessa åtgärder inte få avsedd effekt, säger Lena Hallengren.

Dölj faktaruta

Vårdföretagarna är kritiska.

– Vi behöver mer vård, inte mindre, nu när över 600 000 personer väntar på åtgärd, över 200 000 har väntat längre än vårdgarantin föreskriver, äger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna i ett uttalande på sin hemsida.

– När regeringen nu istället vill försvåra för privata aktörer som har flera uppdragsgivare gör de patienter som väntar på vård en otjänst. Det som behövs nu är att nyttja hela sjukvårdens kapacitet.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas