”Seniorer saknas i Välfärdskommissionen”
Gösta Bucht.
Nyheter | Kritik

”Seniorer saknas i Välfärdskommissionen”

- Äldre är den enskilt största gruppen som har behov av olika typer av välfärd. Därför borde våra representanter finnas med i Välfärdskommissionen.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-04

Det säger geriatrikern Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor.

– Naturligtvis kan det bli ett bra resultat av kommissionens arbete. Men då duger det inte att bara stanna vid att fortsätta med sådant vi redan gör, som att pytsa på med lite mer pengar och lite mer personal.

Senior expertis

Det krävs också ett äldreperspektiv, och därför borde regeringen ha byggt en Välfärdskommission som säkrar att få med också äldres synsätt och erfarenhet, menar Gösta Bucht:

– Vi från seniororganisationerna har egen erfarenhet inte minst via anhöriga och bekanta. Det finns också många seniorer som mycket väl skulle platsa som experter med kunskap både om dagens och framtidens behov, och som även har en gedigen erfarenhet av hur äldrevården och omsorgen utvecklats och förändrats under årtionden.

Uppifrån

Det ser nu ut som att ett antal ”historielösa” experter från välfärdssektorn blir enda aktörer i kommissionen, fortsätter Gösta Bucht.

– Tyvärr är sammansättningen av Välfärdskommissionen inte övertänkt. Bara myndighetspersoner, fackföreningsföreträdare och så företrädare för intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner finns ju med. Det innebär ett uppifrånperspektiv som faktiskt gör mig mörkrädd.

Bör samverka

Gösta Bucht hoppas att regeringen och kommissionen lyssnar på kritiken och åtminstone knyter till sig resurspersoner från seniororganisationerna.

Han påpekar också att två års tid som utredningen ska arbeta är en lång period för att leverera en rapport. Läget i äldreomsorgen är i stora delar akut.

– En kriskommission som SPF Seniorerna har krävt för de akuta problemen behövs också.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas