Boende | Tema boende

Vi måste ställa krav på bostäder

Fredrik von Platen, SPF Seniorernas sakkunnige, tycker inte kommunerna gör tillräckligt åt den stora bristen på seniorbostäder. En kravlista läggs fram vid förbundets kongress.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-27

Vi blir allt fler seniorer. År 2030 kommer vi att vara runt 450 000 fler än idag. Om 5-10 år kommer vi att vara rekordmånga
80- 90-åringar som har allt större behov av att kunna bo på ett fungerande sätt. Fredrik von Platen tycker inte att samhället, och framförallt inte kommunerna, planerar tillräckligt för det växande behovet av seniorbostäder.

Kan bli win-win

– Vi kommer i hög grad att vara hänvisade till oss själva, därför är det viktigt att samhället uppmuntrar initiativ från seniorer att själva skapa lösningar för sitt boende. Det kan bli ett win-win-projekt både för oss och för kommunerna. Minst 60 procent av oss äger vår villa eller radhus, vilka är eftertraktade av barnfamiljer.

 

Svårt med nya lån

Men det finns flera bromsklossar för seniorer som funderar på att byta bostad till något mer funktionellt.

– Det svenska skattesystemet underlättar inte en flytt om man bott länge i sin bostad och värdet stigit. Den så kallade flyttskatten, eller vinstbeskattningen, kan bli väldigt hög. Även om det är vinst blir det då inte alltid tillräckligt mycket för att köpa en nyproducerad och ofta dyrare bostad. Och nya lån är svårt att få för många pensionärer, särskilt ensamstående kvinnor med låga pensioner, i och med bankernas amorteringskrav och schablonberäkningar.

Rätten till bostadstillägg påverkas

Ett problem är också att rätten till bostadstillägg kan påverkas av om man gör en vinst när man säljer en bostad. Även ett innehav av sommarstuga kan innebära att bostadstillägget är i fara, även om pensionen är låg.

SPF Seniorerna tycker…  

  • att det behövs en övergripande kommunal handlingsplan för främjande av bra livsmiljö för äldre.
  • att det byggs för få seniorboenden med gemensamma lokaler.
  • att vinstbeskattningen ska anpassas efter hur många år man har ägt sin fastighet. Har man köpt ett hus för 200 000 för trettio år sedan som stigit till fyra miljoner i värde, blir det väldigt mycket skatt.
  • att amorteringskraven för seniorhushåll ska bort.

Ett bostadspolitiskt program kommer att behandlas på SPF Seniorernas kongress, som på grund av rådande omständigheter delas upp i två delar.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas