Redaktionen | Nytt nummer!

Alla kan cykla – nästan

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-04-18

Cykelfeber råder i mitt sörmländska viste. Alla cyklar, gammal som ung, och navet i byn är bensinmacken. Det är allt från mountainbike i skogarna, tävlingen Båven runt, insamlingstramp för och med flyktingar från Syrien, höstkvällscykling i skenet av marschaller, vintermeckarkvällar till cykling ”i maklig takt” för seniorer, högst en mil i kuperad landsvägsterräng. Den sistnämnda aktiviteten anmälde jag mig till i somras. Jag var yngsta deltagaren, flera kvinnor var 70+ och äldst var en 82-årig man.

Snabbt upptäckte jag att maklig takt inte var vad jag föreställt mig. Nästan ingen klev av i uppförsbackarna för att leda cykeln förutom jag. I nerförsbackarna stod de andra på för fullt medan jag bromsade. En av deltagarna hade elcykel som hon trampade på utom i motlut då motorn spann igång. ”Nu kör jag om dig, Gunilla”, sa hon vänligt. Och så försvann även hon till tätklungan. Då önskade jag att jag också haft en elcykel!
I år är utbudet av elcyklar större än någonsin. Miljövänliga och tysta. Passar lika bra i staden som på landet. För den som har problem med balansen finns trehjulingar. Det enda kruxet är att de är dyra. Läs mer om elcyklar i Bo Dellenstens artikel i Senioren nr 3.

För den som har problem med balansen finns trehjulingar.

Våren är här och äntligen kan vi hänga in vinterjackorna i garderoben. Sugen på något nytt? Vår modeskribent Marie Askaner har plockat ut snygga kläder för både honom och henne i nya numret av Senioren.
Grönt ute och grönt på bordet. Allt fler försöker äta mer grönsaker eller övergå till vegetarisk kost. Vi hakar på trenden. Visst ser rödbetsbiffarna i Senioren nr 3 läckra ut? Tidigare recept hittar du här:
Vandring är populärare än någonsin. Gärna i vacker miljö med god mat och bekväm övernattning. Seniorens utsända Göran Willis och Monica Franzon har vandrat en bit av den 16 mil långa leden The Cotswold Way i England som du snart hittar här på Senioren.se Under tiden hittar du våra tidigare resereportage under Leva & Ulleva, Res.

Vår åretruntcyklande reporter Jan Arleij valde dock tåget till Gävle för att skriva om turnén Förening för alla. Under några veckor besökte SPF Seniorernas kanslipersonal sju knutpunkter i landet för att träffa 350 förenings- och distriktsordförande.
Föreningarnas aktiviteter är nyckeln för att behålla medlemmar och locka nya. På NU-sidorna i början av varje nummer ger Seniorens Frida Johansson exempel på vad som är på gång i olika delar av landet. Fler aktiviteter rapporteras på senioren.se under rubriken Landet runt.
Nu tänker jag lägga mig i hårdträning för att möta det tuffa motståndet på cykelturerna i sommar.

Trevlig vårläsning!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-04-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas