Redaktionen | Chefredaktören

Delad glädje är dubbel glädje

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-12-07

Gemenskap mår vi alla bra av. Vi behöver andra människor omkring oss för att utbyta tankar med, inspireras av och hämta kraft ifrån. Alla har inte någon nära vid sin sida men kanske en god vän att ringa till. Och som medlem i SPF Seniorerna kan man träffa andra genom föreningarnas utbud av aktiviteter – om man vill och har lust.

Därför är det så sorgligt att veta att känslan av ensamhet är så utbredd i vårt land. Extra svårt kan det vara kring julen om man inte har familj eller släkt att umgås med. Det borde inte behöva vara så!

Men julen är kort jämfört med alla andra dagar. Det finns ett stort engagemang för andra människor i föreningslivet. Några exempel hittar du i det här numret. I Nässjö träffas ett hundratal seniorer och flyktingar varje torsdag för att umgås och lära känna varandra. Vår reporter Jan Arleij har besökt integrationscafeet, som du kan läsa om i årets sista nummer. Kanske kan det vara något för andra föreningar att ta efter.
I Göteborg och i flera andra städer och orter bjuder den ideella föreningen Äldrekontakt in äldre till fikaträffar. I Senioren nr 9 kan du läsa om Lisa, 28, som öppnar sitt hem för 98-åriga Marianne och hennes medsystrar till ömsesidig glädje.
Ungt engagemang finner vi också hos nätverket Pensionärsrättvisa. Farida och Mahi kämpar för att deras anhöriga och andra äldre invandrare ska kunna leva på sin pension. Läs mer i Senioren nr 9.
Måltiden borde vara något att samlas kring och glädjas åt. På många håll har den mat som serveras på äldreboendena hamnat under lupp. Nu har turen kommit till hemtjänsten. SPF Seniorerna har gjort en enkät bland landets 290 kommuner och 253 svarade. Resultatet är skrämmande.

Detta nummer innehåller flera artiklar att inspireras av. Redaktionssekreterare Ulrika Palmcrantz har tittat in i Astrid Lindgrens hem där tiden stått stilla och reportaget är en fröjd att se och läsa. Kurt Mälarstedts essä om novellerna om herrarna Blom ger perspektiv på tiden som flytt. Ögonfröjd och inspiration till juldekorationer med naturens hjälp hittar du i Senioren nr 9. Och våra populära korsordsmakare har gjort två kryss – ett enklare och ett svårare. Söker du förströelse så har Ingalill Mosander lästips och Jeanette Gentele filmförslag att bjuda på.
Ta vara på dig och gör julen till en högtid vare sig du firar den på egen hand eller tillsammans med nära och kära.
God Jul och Gott Nytt År!
önskar

Gunilla Lindahl
Cherfredaktör

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-12-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas