Redaktionen | Tankar om teknik

Du är ingen robot

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-23

Du kan lita på teknikens under. För det mesta. Tyvärr kan du inte lita på alla som använder tekniken tillsammans med dig.

Vid det här laget är vi luttrade. Vi har lärt oss att kasta alla e-postmeddelanden som påstår att vi har vunnit tävlingar vi inte ställt upp i, att en utländsk prins vill ha hjälp med att förvara pengar på vårt konto eller att banken kommer att kasta ut oss om vi inte klickar på den bifogade länken.

Vi vet att när någon ringer hem till oss och säger på engelska att hen ringer från Microsoft och att det ser ut som vi har problem med vår dator, så ska vi lägga på.

Vi vet att när någon skickar ett meddelande på Facebook som säger ”Oh my god, you must see this!” följt av en länk som ser konstig ut, så ska vi inte klicka. App, app! INTE klicka.

Vi har pin-koder, puk-koder, bankdosor, kortkoder, inloggningsuppgifter, starka lösenord, svaga lösenord och lösenord vi glömt bort för länge sedan. Allt för att skydda oss för intrång och bedrägerier.

Men vi vill lita på varandra. Självklart vill vi det. Framför allt vill vi att andra ska lita på oss. Vi är ju ärliga! Vi vill ju väl.

Ofta är tekniken vänlig den med. Den underlättar vardagen. Ta bara en sådan sak som robotgräsklippare. När Senioren – eller Veteranen som tidningen hette då – hade en tävling där priset var en robotgräsklippare var det många som ville vara med. Ännu fler – rekordmånga faktiskt – när man kunde vinna en eloped.

Vi vill vara i förhållanden där vi kan lita på varandra.

Allra vänligast skulle man kunna kalla tekniken som hjälper dig hitta eller hålla kontakt med vänner. Seniorens avdelning för kontaktannonser är en av de mest välbesökta på hela webbsidan.
Vi har ju känslor hela livet. Vi är inga robotar. Att längta efter en ny vän, efter att få sällskap, umgås och skratta med andra, visa omtänksamhet och ömhet är högst mänskligt. Vi vill vara i förhållanden där vi kan lita på varandra.

Just här, där tekniken knyter vänskapsband, skulle man önska att man slapp att vara misstänksam, att man slapp säkerhetskontroller och inloggningar. Tyvärr är det inte så.
När det finns svarsformulär på hemsidor finns det ofta också så kallade ”spamrobotar” som försöker skicka skräppost via formulären. För att inte den som har lagt in en kontaktannons ska få sin mejlkorg full med skräppost är det därför ett nödvändigt ont att alla som svarar på annonsen går igenom en säkerhetskontroll. Det är uppgifter som kan tyckas märkliga, men de är utformade på ett sådant sätt att en ”spamrobot” inte skulle kunna klara dem. Ibland är de svåra även om man inte är en spamrobot.

Just här, när vi visar oss sårbara och försöker knyta an till vad som kan bli en framtida vän känns det möjligen extra hårt att få beskedet: ”Det verkar som om du inte är en människa.”
Klart är att många reagerade negativt på säkerhetskontrollen som bad en ange att man inte var en robot.
Nu har våra webbtekniker infört en alternativ säkerhetskontroll.

Du är ingen robot.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas