Redaktionen | Chefredaktören

Seniorer som tar plats

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-10-05

När detta skrivs är det högsommartemperatur ute. Äppelträden dignar av frukt och tomaterna har börjat rodna. Men hösten är obevekligen på väg. Nu kan man med gott samvete sjunka ner i en biofåtölj. Vår filmskribent Jeanette Gentele tipsar vad som visas på bio i höst i nya numret av Senioren.
Skönt är också att ogräset slutat växa i grusgångarna och att gräsmattan inte behöver klippas mer före vintern. Värre är det för vår man i solen, Staffan Heimerson, som har växtlighet som måste tuktas året om. Läs hans roliga krönika i Senioren nr 7.

Seniorer syns och hörs allt mer i debatten men är inte tillräckligt företrädda i politiken, tycker ledningen för SPF Seniorerna. Förbundsordförande Christina Rogestam och samhällspolitiska chefen Martin Engman har träffat pensionärsrådsledamöter på sju platser runt om i landet. Vår reporter hängde på i Malmö och rapporterar om diskussionerna där.
Christina Rogestam och generalsekreterare Peter Sikström har uppvaktat ledningen för SVT för att trycka på att fler seniorer ska synas i rutan. En stor andel av tv-tittarna är 60+ och det borde avspeglas i programmen. Krav på textning av fler program och minimering av störande bakgrundsmusik framfördes också. Läs mer om det här:

En stor andel av tv-tittarna är 60+ och det borde avspeglas i programmen.

En senior som verkligen tar plats är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Frida Johansson lyckades locka henne till kansliets lokaler en fredagskväll. Läs Fridas livfulla porträtt i Senioren nr 7.
”Våga mera” har vi döpt vår miniserie om människor som gör något utöver det vanliga. I nya numret av Senioren berättar Ulrika Palmcrantz om ett gäng ”gubbar” som reser tillsammans till otillgängliga platser.
I förra numret efterlyste jag berättelser om hur det var att gå i pension. Rose-Marie Ljunggren från Bromma skriver i Senioren nr 7 om hur det var att lämna arbetslivets rutiner. Idag har hon en meningsfull tillvaro i småländska Högsby.
Jag vill också slå ett slag för Gunilla Glans underbara novell ”Gammal är äldst” där gamla mamma sätter sig på tvären när hennes barn vill få henne att flytta till ett annat boende.

Den som sår får skörda, heter det ju, men det blir inte alltid som man tänkt sig. Det skulle bli västeråsgurkor enligt fröpåsen men det bidde prydnadspumpor istället. Nu hoppas jag bara att mina gulingar ska hålla sig fram till Halloween.

En skön höst önskar
Gunilla Lindahl
Chefredaktör Senioren

 

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-10-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas