SPF Seniorerna tar chansen att påverka
Foto: Getty Images
Nyheter | Politik

SPF Seniorerna tar chansen att påverka

SPF Seniorerna tar inte semester utan fortsätter att påverka beslutsfattare på alla samhällsnivåer. Just nu gäller heta Almedalen i Visby.

Jan Arleij
Publicerad 2024-06-25

Förbundet är på plats med flera medarbetare och med förbundsordförande Eva Eriksson i spetsen.

Idag tisdag (25/6) deltar hon bland annat på ett seminarium med rubriken ”När får Sverige ett nationellt vaccinationsprogram för äldre?”. En reform som förbundet krävt länge, men ännu inte lyckats få politikerna att ställa sig bakom.

Nu ges chansen att övertyga viktiga politiker som finns med i panelen: riksdagspolitikerna Malin Danielsson (L) som också är funktionsrättspolitisk och äldrepolitisk talesperson, Mikael Dahlqvist (S) och Christoffer Bergenblock (C) – samtliga tre i riksdagens socialutskott.

Var ska man bo

På onsdag kommer bostadsfrågan att lyftas särskilt. SPF Seniorerna arrangerar ett seminarium tillsammans med bostadsbolaget OBOS.

Här kommer äldres perspektiv att ligga till grund för debatten – vilka är enligt äldre själva de avgörande hindren men också möjligheterna att byta boende i tid?

Intensiva dagar

Almedalsveckan är numera komprimerad till fyra dagar, tisdag till fredag. Två partiledare framträder varje dag.

Över 2 100 evenemang kommer att äga rum. Ämnen som sjunkande pensioner, personalens bristande kompetens i äldreomsorgen och ålderismens pris kommer att analyseras, liksom bedrägerier mot äldre och angelägna konsumentfrågor som kontanternas påtvingade utfasning och fula affärsmetoder som att stressa äldre kunder att göra dåliga affärer.

Många möten

Almedalen som fick sin start när Olof Palme höll ett tal från ett lastbilsflak den 25 juli 1968 syftar enligt arrangörerna till att skapa öppna, inkluderande möten över olika gränser, möten som förhoppningsvis ska resultera i samtal och lösningar om hur man tillsammans kan skapa förändringar för att utveckla samhället.

Allvarlig fond

Årets upplaga – den 56:e sedan starten – invigdes redan på måndagen (24/6) med visning av Jan Schermans dokumentär ”Make Democracy Great Again”.

Dessutom invigdes det nya offentliga konstverket ”Lyssnandet” i Almedalsparken, en 3,5 meter lång bronsskulptur i form av en björk som böjer sig lyssnande mot marken.

Verket är skapat av Anja och Tomas Örn och har citat från Ing-Marie Wieselgren, som mördades under Almedalsveckan för två år sedan, inristat i barken.

Rekordår

2024 års upplaga tycks också bli den då polisens närvaro är tydligare och mer påtaglig än någonsin tidigare.

”Lyssnandet”. Foto: Jan Arleij
Jan Arleij
Publicerad 2024-06-25
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas