Redaktionen | Chefredaktören

Ystra vårkänslor för kor och människor

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-05-10

När detta skrivs befinner jag mig på Seniorens hälsoresa på Mallorca tillsammans med 100 andra seniorer i åldrarna 63 till 89 år. Under en vecka har vi fått en försmak av försommaren medan nära och kära där hemma svär över snöblandat regn och hårda vindar.

En av medresenärerna är mjölkbonden Per-Gunnar Bråtner från Åtorp utanför Degerfors. Han kan vara med på resan tack vare att hans tre söner rycker in och tar hand om de 170 korna på gården. Per-Gunnar uppskattar resans olika aktiviteter, bland annat yogan som är något nytt för honom.
Mjölkbonden Nils Andersson i Hagelösa utanför Norrköping, som vi har ett fint reportage om i Senioren nr 4, har ingen som kan hoppa in och ta hand om korna. Från fyratiden på mornarna till åtta på kvällarna sköter han om sina djur, 365 dagar om året. Han kunde inte ens komma ifrån för att hämta en guldmedalj från kungens hand i Stadshuset. Läs mer om honom i Senioren.

Idag skulle vi behöva en Astrid som kämpar för att ge alla äldre rätt att komma ut.

I början av maj är det kosläpp i mina Sörmlandstrakter. Det är en fantastisk upplevelse att se hur ystra korna blir när de släpps ut på grönbete efter en lång tids innevistelse. Samma ysterhet kan drabba oss människor. När allting gror och växer i naturen är det lätt att ryckas med och känna en spirande lust efter kärlek och förälskelse. Ibland tar kärleken fart som för Staffan och Harriet. De som träffades när de var unga och möttes igen 38 år senare och blev ett par. Dem kan du läsa mer om i Senioren nr 4.
Många par i mogen ålder har träffats via olika dejtingsajter på nätet. Tro’t eller ej, men den populäraste sidan på senioren.se är kontaktannonserna. Möjligheten finns även under rubriken En ny vän i Senioren.

Apropå kor så minns ni kanske Astrid Lindgrens kamp för djurens välmående. Hon fick en djurskyddslag av Ingvar Carlsson i 80-årspresent år 1987. Den var visserligen ganska tandlös men gav ändå kor och höns större rörelsefrihet. Idag skulle vi behöva en Astrid som kämpar för att ge alla äldre rätt att komma ut. Läs Jan Arleijs starka berättelse om döttrarnas kamp för att deras mamma Kerstin ska få plats på ett äldreboende istället för att sitta fången i sitt eget hem.
Från ett soligt Mallorca hem till ett snöblaskigt Sverige. Men vi ska vara glada att vi får vara med när våren äntligen sätter fart!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-05-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas