4 portioner
1 gul lök
1 sötpotatis
4–5 morötter
olja att steka i
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 cm färsk ingefära
2 dl torkade röda linser
Rivet skal av en halv citron
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
Salt, peppar
Gör så här:
- Skala och skär lök och sötpotatis i bitar. Skölj morötterna och skär även dem i bitar.
- Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och låt löken fräsa på medelvärme tills den blir mjuk.
- Tillsätt vatten och lägg i potatis, morötter och grönsaksbuljong.
- Låt koka i cirka 15 minuter.
- Skala och dela ingefära i mindre bitar, lägg i soppan.
- Mixa soppan med stavmixer/matberedare till slät konsistens. Låt åter koka upp.
- Skölj linserna och lägg i soppan, låt koka i cirka 10 minuter.
- Tillsätt rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor och sambal oelek. Salta och peppra tills du är nöjd. Är soppan för tjock kan du alltid späda den med lite vatten.
Recept: Hanna Olvenmark