En fin pastarätt som får en vacker gul färg från saffranet. Den gröna sparrisen skapar en vacker färgmässig kontrast och ger en lyxig känsla.
4 portioner
400 g valfri pasta
170 g kräftor i lake
1/2 purjolök
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 bunt sparris
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven västerbottenost
7 romanticatomater
1 citron
1 kruka dill
1/2 kuvert saffran
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Sila av kräftstjärtarna i ett durkslag och spara laken.
2. Koka upp vatten till pastan och salta ordentligt.
3. Hacka purjolök, vitlök, chili och fräs i en panna med lite neutral olja.
4. Skär av sparrisknopparna, dela tomaterna och stek tillsammans med löken på medelvärme. Tillsätt grädde efter några minuter och låt puttra en stund.
5. Tillsätt ost, lite i taget, och blanda runt väl. Blanda i lite hackad dill och pressad citronsaft.
6. Häll i lite av laken, börja med hälften och smaka dig sedan fram.
7. Tillsätt crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
8. Koka pastan enligt anvisning och häll av den när några minuter återstår av koktiden.
9. Rör ner pastan i pannan och tillsätt saffran. Se till att allt har en krämig och härlig konsistens.
10. Stäng av plattan och rör ner kräftstjärtarna i pastan. Toppa med dill, västerbottenost och lite
pressad citron.
Recept: Rikard Bitting
Ur boken A bite of Bitting
