Krönikor | Chefredaktören

Allt annat än blek

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-01-25

I Aftonbladets serie Min generation beskrivs 50-talister som bleka men snälla. En generation klämda mellan ”köttbergets” 40-talister och de ironiska 60-talisterna. De som är födda på 50-talet anses tillhöra den sista bondegenerationen – återhållsamma, sparsamma och bortglömda.

Jag känner inte igen mig i den beskrivningen och det tror jag inte heller vår omslagsperson Stina Dabrowski gör. Hon är allt annat än blek! Stina är född 1950 och gick i pension för ett halvår sedan. Det är det bästa som hänt henne på länge – äntligen är hon fri att göra vad hon vill. Ta långa skogspromenader, umgås med vänner och rå om barnbarnen. Det är sällan man hör kända personer som Stina berätta om lyckan i att bli pensionär. Särskilt inte mediepersonligheter. Därför valde vi att intervjua just henne i vårt allra första nummer av Senioren.

Seniorens läsekrets omspänner i runda slängar 40 år – från +60 till +100 år. Det är förstås stor skillnad att vara född 1912 jämfört med 1950 när det gäller uppväxt, levnadsvillkor, ekonomi och intressen. Men den som ni läsare röstat fram som Årets senior 2015 har i alla fall ett gemensamt med Stina – hen ger aldrig upp!

Glädjande är att nr 1 av Senioren innehåller ovanligt många positiva reportage. Det handlar om kvinnlig och manlig vänskap, det goda exemplet från verkligheten där hemtjänsten faktiskt fungerar, ni kan läsa Bodil Jönssons och Maj Roms tankar om livet och åldrandet, om förre diplomaten Dag Sebastian Ahlanders handböcker för glada gubbar och om det goda pensionärslivet på Svalbard.

Vi är också glada över att kunna presentera flera nya medarbetare. Annika Hagström skriver i sin krönika om sin mamma som hade Ingrid Bergman som förebild. ”Vår man i solen”, Staffan Heimerson, kåserar om seniorlivet sett från sin sydliga horisont.
Ylva Yngveson kommer att skriva om allt som rör privatekonomi och vår egen husläkare Magnus Eriksson om hälsa och sjukdomar. Läs mer om dem i nr 1 av Senioren.
Till sist vill jag uppmana dig som tycker om att skriva att delta i vår tävling Årets Novell. Tävlingsreglerna hittar du här.

Jag hoppas att du kommer att känna igen dig i tidningen trots att den bytt namn till Senioren. Hör gärna av dig om det är något du saknar i innehållet!
Trevlig läsning önskar

Gunilla Lindahl
Chefredaktör, Senioren

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-01-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas