Ett svek mot de sårbara
Tyck! | Jarl Strömbäck
Foto: Colourbox

Ett svek mot de sårbara

Det svenska lekmannasystemet med gode män och förvaltare är inte rättssäkert och måste snarast få ett slut.

Publicerad 2016-04-27

De senaste dagarna har SVT i sina nyhetsprogem redovisat delar av den laglöshet som råder i den värld som styrs av förvaltare och gode män. En värld där hänsynslösa personer som utsetts till gode män och förvaltare plundrar sina offer på deras tillgångar. Det här är ingen ny företeelse, den har figurerat återkommande i de kretsar, där man har insyn i verksamheten. Det handlar heller inte om små belopp. Sammantaget handlar det sannolikt om 100-tals miljoner per år som personer vilka omyndigförklarats, satts under förvaltarskap eller tilldelats gode män, bestulits på utan att lagstiftningen ingriper.

I SPF kongress 2014 i Jönköping tog undertecknad upp frågan i pleni, och mötet beslutade att se bevakningen av denna utveckling som en prioriterad fråga. Av det märks inget, var har den tagit vägen??

I två rapporter 2006 resp. 2009 lyfte riksrevisionen den här problematiken, men riksdagen och partierna har hittills valt att negligera problemet.

I vår lagstiftning och tillämpningen av denna, lägger vi också en värdering av det vi lagstiftar om. En rimligt stark lagstiftning bygger på juridiska kontrollmekanismer och att övergrepp beivras och drabbar de skyldiga. Ett samhälle som låter korrupta beteenden växa, undergräver sin egen legitimitet.

då handlar det om grov trolöshet mot huvudman, och borde bestraffas hårt.

Ur de synsätten skall också de övergrepp ses, som riksrevisionen kritiserade, och som nu verifieras i SVT-s redovisning. När människor som berövats sin egen handlingsfrihet, bedras och ruineras av de som skulle hjälpa och stödja, då handlar det om grov trolöshet mot huvudman, och borde bestraffas hårt.

Istället får vi som följt utvecklingen uppleva en politisk elit som inte vill ta i frågan trots påpekanden av också riksrevisionen. Vi ser politiska företrädare i form av överförmyndare, som försvarar beteendet trots vetskap om problemet. Och vi ser en korruption vars omfattning är förskräckande.

Det finns exempel i andra länder på hur man på ett rättssäkert sätt löser problemet med de som i olika situationer behöver samhällets stöd. Sätt som garanterar rättssäkerheten och den juridiska kompetens som borde krävas av den, som skall ta ansvar för andra människors väl och ve.
Det svenska lekmannasystemet med gode män och förvaltare är inte rättssäkert och måste snarast få ett slut.

 

Jarl Strömbäck
Göteborg

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas