Lär dig börs och fonder
Nittioåriga Warren Buffett är en av världens mest framgångsrika investerare. Foto Sjöberg Bildbyrå
Ekonomi & Pension | Seniorens kurser

Lär dig börs och fonder

Närmare 150 läsare deltog i Seniorens digitala Aktiekurs för försiktiga i våras. Nu startar vi på begäran en ny kurs den 16 september. Återigen med Christina Engelen som kunnig och omtyckt kursledare. Men vad är det egentligen man får lära sig?

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-08-27

Världens börser går i raketfart. Inte minst Stockholmsbörsen hör till årets vinnare och svenskar rekordsparar i aktier och fonder i år.
För Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson är det en rättvisefråga att seniorer ska få vara med i det nya snabbare och folkligare sättet att handla med värdepapper. Och att få göra det från en grund av solid och trygg kunskap.
– Att spara i fonder och aktier har de senaste åren blivit en lika stor folkrörelse som körsång eller att gå till dansbanan. Det är inget man ska behöva missa för att man kanske inte är så digital eller inte har upptäckt nätbankerna. Man kan ha en hög eller en låg pension, något går alltid att göra. Det kan räcka med en 50-lapp för att prova på att köpa en aktie, säger Kristina.

Kristina Adolfsson hade stött på Christina Engelen, grundare av Facebookgruppen Tjejer som gillar aktier med 30 000 medlemmar och utbildare i aktiekunskap, vid ett tidigare tillfälle och ville att även Seniorens läsare skulle få ta del av hennes kunskap.
Christina Engelens eget intresse för aktier och fonder började tidigt och tog fart när hon insåg hur stor ojämlikhet det rådde mellan kvinnor och män när det kom till ekonomin.
– Jag fick veta att kvinnor i genomsnitt har 69 procent av mäns pension. Dessutom tjänar kvinnor fortfarande mindre och tar ut större del av föräldraledigheten. Allt det där gjorde att jag ville lära mig hur man kan kompensera för det, säger hon.
I sina föreläsningar, som är sju till antalet och två timmar varje gång, redogör Christina Engelen grundligt för hur börsen fungerar, vilka olika typer av aktier och fonder som finns, hur företagen delas in i branscher som energi, finans, fastigheter, sjukvård, industri, teknik med flera.
Och framför allt hur man genom att läsa och ta till sig kunskap ganska snart kommer att inse att det faktiskt är rätt roligt att om inte annat ha det här som en hobby. Man lär sig massor om både näringslivet och faktiskt hela samhället. Förutom en grundförståelse för hur handeln med aktier och fonder fungerar och vad som kan påverka kursers upp- och nedgång, får man konkreta tips om hur man kommer igång. Som att man genom att öppna konto hos nätmäklarna Nordnet eller Avanza slipper courtage-avgifter om man bara vill köpa enstaka aktier.
Det är oändligt mycket lättare att köpa och sälja aktier idag än det var tidigare. Har man ett ISK-konto schablonbeskattas det och man behöver inte hålla reda på när man köpte aktien och till vilket värde. Kursen ger också kunskap i hur man analyserar företagen och vilka olika metoder som finns för att göra det.

Vid varje kurstillfälle får man en skriftlig genomgång som går bra att skriva ut och spara. Man kan även se om kurserna om man missade ett tillfälle eller vill lyssna flera gånger. Och det finns alltid chans att ställa frågor.
– Man kan börja med små belopp för att lära sig, det behövs inte mycket pengar, säger Christina Engelen. Mest handlar det om att våga prova!
Det enda dåliga sparande som finns enligt henne är inget sparande.
Text Ulrika Palmcrantz

Vill du också gå en aktiekurs?

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas