Axelpress för starka armar och axlar
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Må bra | må bra med madelein

Axelpress för starka armar och axlar

Seniorens Må Bra-expert Madelein Månsson visar hur du kan sitta ned och stärka dina armar och axlar. Har du inte hantlar eller vikter går det bra med petflaskor som fylls med vatten. Ha inte för tunga vikter utan välj en vikt som du med lätthet kan kontrollera.

Madelein Månsson
Publicerad 2022-05-13

1 Sätt dig på en stol eller pall. Helst ska du sitta långt fram på stolen så att du inte lutar ryggen mot stolsryggen. Båda fötterna stadigt i golvet på höftbrett avstånd. Rak rygg. Gör S-ljudet och spänn samtidigt dina magmuskler, då tränar du även bålmusklerna. Till den här övningen behövs hantlar eller vikter. Det går även bra med petflaskor som fylls med vatten. Ha inte för tunga vikter. Välj en vikt som du med lätthet kan kontrollera. Ta det försiktigt i början. En vikt i varje hand. Böj armarna och lägg vikterna mot axlarna och andas in.
2 Sträck upp båda armarna snabbt. Blås ut luften kraftfullt genom munnen. Stanna till i högsta läget. Sänk därefter båda armarna långsamt ner tillbaka till axlarna och andas in helst genom näsan. Räkna 5-4-3-2-1. Snabbt upp med kraft och spända magmuskler. Långsamt ner. 10 gånger räcker, två gånger i veckan.

Här hittar du övningen på Youtube

Här hittar du övningen på Facebook

Här har vi samlat tv-klipp med 21 av Madelein Månssons övningar – bland annat denna ovan.

Madelein Månsson är Seniorens egen personliga tränare. Hon utbildade sig till det när hon var 62 och är nu vid 78 års ålder i sin bästa fysiska form.

Skön morgonritual

Torrborsta dig själv med en torrborstvante och en ryggborste nedifrån och upp. Stora långsamma rörelser. Glöm inte handflatorna och fingrarna – ett finger i taget. Blodcirkulationen stimuleras och tilltäppta porer öppnas.
Jag blundar ofta för då är det lättare att njuta och fokusera på varje kroppsdel. Efter torrborstningen och efterföljande dusch smörjer jag in hela kroppen med lite tunnflytande apelsin-/citrus- doftande bodylotion. Hälarna smörjer jag med fotkräm, därefter nagelolja på tånaglarna. Skäm bort dig själv med en skön, lugn och positiv morgonritual.

Dölj faktaruta

Läs Senioren som e-tidning

Sedan några år tillbaka läser jag min morgontidning på nätet, på min ”padda”. Det känns enklare och behagligare för mina ögon. Jag kan lätt förstora texten med två fingrar. Vill jag spara en artikel för att läsa senare fotar jag av den.
Jag har även börjat läsa en del månadstidningar på min padda och nu har turen även kommit till Senioren, som jag från och med nu också kommer att läsa på detta sätt.
Du behöver ditt medlemsnummer för att starta e-tidningen i datorn. Mejla info@spfseniorerna.se och skriv e-tidning i ämnesraden.
Senioren som e-tidning finns även att ladda ner som app för både Android och iPhone. Sök efter Senioren Din medlemstidning.

Dölj faktaruta
Madelein Månsson
Publicerad 2022-05-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas