Starka magmuskler = starkare rygg
Hälsa | Må bra | Må bra med Madelein

Starka magmuskler = starkare rygg

Att träna magmusklerna är viktigt av flera anledningar. Du får starkare bålmuskulatur, snygg hållning och förhindrar ryggproblem. 

Madelein Månsson
Publicerad 2021-11-01

Madelein Månsson är Seniorens egen personliga tränare. Hon utbildade sig till det när hon var 62 och är nu vid 77 års ålder i sin bästa fysiska form. Här ger hon tips på hur du kan träna så att du får starkare magmuskler och starkare rygg.


1
Sitt bekvämt på sidan av en stol med ryggstöd. Rak rygg och båda fötterna i golvet. Andas lugnt och naturligt.

 

2 Spänn magmusklerna. Ett bra sätt att hitta magstödet och magmusklerna är att ljuda ett långt s-ljud. Lyft upp dina raka armar samtidigt som du lutar dig bakåt så långt du kan utan att tappa din fina kroppshållning. Ryggen är rak under hela övningen. Stanna i det djupaste och ”svåraste” läget, räkna långsamt 5-4-3-2-1. Ryggstödet kan du ta tag i om du skulle behöva. Med hjälp av magmusklerna reser du dig upp tillbaks till ett bekvämt sittande. Gör övningen 5 gånger 2-3 gånger i veckan. Det tar inte många minuter, men det gör skillnad.

 

3 Överkurs för dig som kan och vill: Lyft dina böjda ben och håll emot med dina magmuskler. Ryggen är fortsatt rak hela tiden. Lugn och naturlig andning.

 

 

Här hittar du tv-klipp 19 av Madelein Månssons övningar – bland annat övningen ovan

Här hittar du fler må bra tips från Madelein Månsson

Musiktipset

ABBA: Don’t shut me down.
Vad är det som gör dig garanterat glad, förbättrar din balans och utmanar din koordinationsförmåga? Dans! Världens roligaste motion. Ladda ner Abbas senaste Don’t shut me down och dansa loss. Efter 40 år har Abba nu gett ut ny musik. Den här låten är klart dansvänlig och har en fin text.

Dölj faktaruta

Att sitta är det nya röka, men….

…. det är bättre att sitta på en stol och röra armar och ben så ofta och mycket man kan än att resa sig upp och stå stilla i 30 minuter. Rörlighetsträning går utmärkt att göra även sittande på en stol.

Skräp och knäböj

Trä en plastpåse över ena handen och plocka skräp när du går på din morgonpromenad. Mycket bättre än att muttra över slarviga medmänniskor som skräpat ner med kladdiga plastförpackningar och halvätna pizzor. Känns förvånansvärt roligt och bra och det blir några extra knäböj på köpet.

Promenadtips

  • Sträva efter en morgonpromenad inom två timmar från det att du stigit upp. Finns det natur eller en park i din närhet? Att vistas i naturen varje dag ger oss en stillhet som gagnar vår dygnsrytm och sömn.
  • Ge en obekant person ett leende på promenaden. Kanske kan du testa ett ”Hej!”  Jag blir lycklig då jag ibland får ett vänligt leende tillbaka.
Dölj faktaruta
Madelein Månsson
Publicerad 2021-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas