Vlogg, dans och konst för Gerd, 104
Gerd Göran och dottern Annika Göran Rodell säger hej till kameran i sin vlogg.
Relationer | månadens senior

Vlogg, dans och konst för Gerd, 104

Konstnären Gerd Göran, 104, har varit mentor åt Lars Lerin. Hon dansar varje dag och videobloggar med sin dotter Annika Göran Rodell.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-11

– Den här dansen ger mig sån livsglädje. Att dansa till sitt inre, att få använda hela sin kropp, armar, ben, bål och huvud. Det är en sån lycka, säger Gerd Göran, medlem i SPF Seniorerna Argenta Hällefors.

Hon har utövat frigörande dans sedan hon som 87-åring ville ”hitta på något nytt” och tog en kurs i det. I september deltog hon även i den årliga seniordagen i Hällefors där hon berättade om dansens betydelse.

Men inte bara kroppen utan även knoppen måste få sitt. Det får hon när hon vloggar med dottern Annika. Det är en videoblogg som de spelar in tillsammans var 14:e dag och lägger ut på nätet. Där pratar de om livet, döden, konsten, ja allt möjligt.

– Annika får igång samtalet och så pratar vi, det gör verkligen att jag känner att jag lever, säger Gerd Göran.

Många skriver också och säger att det är fantastiskt att lyssna och titta på deras vlogg. 

Utbildade sig på Konstfack

– En person skrev bland annat att när hon känner sig lite låg brukar hon lyssna på oss, då blir hon genast mycket gladare, säger Annika Göran Rodell.

Gerd bor tillsammans med Annika och dotterns make Bengt i Sångshyttan utanför Hällefors. De bor i generationsboende och Gerd har ingen hemtjänst eller annan hjälp utöver dottern och svärsonen.

Gerd är uppväxt i Karlstad och har bott i Arvika och Stockholm, där hon utbildade sig på Konstfack, innan hon flyttade till Sångshyttan1953.

Hon har varit konstnär hela livet och på 1970-talet upptäckte en ung Lars Lerin hennes målningar och besökte henne i Sångshyttan.

– Han tyckte om mina målningar och hur vi levde här, jag blev som en mentor för honom då. Sen dess har vi varit goda vänner.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas