Tränar minnet med egna strategier
Elsie Johansson har knep för minnet Foto Louise Billgert
Hälsa

Tränar minnet med egna strategier

Författaren Elsie Johansson har knep för att öva vardagsminnet.

Publicerad 2012-02-20

Elsie Johansson behöver inte läsa litteratur eller forska för att skriva böcker. Hon har allt inom sig själv. När hon vill kan hon försätta sig tillbaka till stugorna i Vendels socken, där hon växte upp och hon ser varenda detalj som om det var idag. Hon brukar säga att hon är där när hon skriver och hon minns genom sina sinnen.
I stugan där de flesta minnesbilderna finns är det känseln som dominerar.  Hon känner tydligt värmen i handen av stången som håller upp spiskåpan. Med de bara fötterna förnimmer hon golvet som var knöligt med springor i.

 

Si och så med vardagsminnet
Vardagsminnet kan det vara lite si och så med beroende på att hon har mycket omkring sig. Hon är åttio år fyllda och reser flera gånger i veckan runt i landet och berättar om sina böcker.
Elsie tränar sitt minne genom att arbeta med egna strategier. När hon fick en blombukett efter ett framträdande försökte hon påminna sig namnet på en av snittblommorna.
– Det är en blomsort jag inte är särskilt förtjust i, men på tåget hem lämnade mig namnet ingen ro. I sådana fall brukar jag gå igenom alla bokstäver i alfabetet och känna mig fram. När jag kom till g kom jag på det, gerbera.
– En kväll såg jag en person på tv och missade hans namn. Han är död sedan länge det visste jag men namnet var som bortblåst. Lite senare skalade jag ett äpple och då kom det, Yasser Arafat.

 

Glömmer platser
– Jag glömmer till och med att jag har varit på olika platser. Igår var jag i Vårsta på biblioteket, där var det en kvinna som sa till mig, tänk när du var här förra gången. Jag såg nog ut som ett frågetecken och mindes ingenting.
– Om jag skulle kommit ihåg alla platser i Sverige jag varit på, hade jag varit tvungen att göra en loggbok från första början, där jag hade skrivit upp alla människor jag mött. Nu får de ta mig som jag är och jag hoppas verkligen att jag inte gör någon illa när jag inte minns deras ansikten. Värre än så är det inte med mitt minne.

Text: Marianne Lesslie

Fyra övningar

Hjärnan mår bra av utmaningar och minnet blir bättre ju mer du använder det. De fem sinnena, syn, lukt, hörsel, känsel och smak, hjälper dig att plocka fram minnet.
1. När du blåser ut stearinljuset: dra in doften så kommer du ihåg det. Slå strykjärnets sladd i bordet när du drar ur kontakten.

2. Glöm listan när du handlar. Häng istället upp det du ska handla på en av sakerna du ska handla till exempel tandkrämstuben, tomat och ananas.

3. Häng nyckeln i nyckelskåpet, lägg alltid glasögon och mobil på samma plats. Är du på okänd plats registrera med dina sinnen hur det ser ut runt omkring.

4. Hjärnan gillar bilder och har svårt för siffror. När du lär in en av alla koder vi ska komma ihåg, använd dig av bilder istället för siffror. En etta är ett ljus, en tvåa en svan, en trea ett moln och en fyra en segelbåt. Gör nu en dråplig berättelse av portkoden – ju roligare desto lättare blir den att komma ihåg.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas