Christer Gruhs spår mer digitalisering
Landet runt | SPF Dalarna

Christer Gruhs spår mer digitalisering

SPF Dalarna
Publicerad 2019-02-14

Christer Gruhs hade tagit med sig exemplar av det första numret av Falu-Kuriren till SPF Seniorerna Faluns årsmöte. Tidningen utkom första gången1894, och kostade två kronor per år i prenumeration.

Den som hoppats på löften om att papperstidningarna ska överleva och frodas, blev nog besviken när journalisten Christer Gruhs talade om pressens framtid i Falun efter vårt årsmöte i Nybrokyrkan den 13 februari.

Omkring 120 medlemmar hade bänkat sig runt borden, fått kaffe och vaniljhjärtan, och gjorde sig beredda att lyssna.

Nej, Christer Gruhs ser fram för sig mer digitalisering, att tidningarna upphör som papperstidningar och enbart utkommer på nätet. Detta trots att Bonniers just köpt hela Mittmedia, och man ännu inte riktigt vet vad de nya ägarna vill.

– Det är svårt att säga hur det blir, men jag befarar att ett antal tidningstitlar inom DT-familjen försvinner, kanske så att bara namnet finns kvar, men att innehållet är gemensamt, säger Christer Gruhs. Men Göran Greider är ett starkt varumärke för Dala-Demokraten, så jag hoppas han kan ryta i så att den tidningen blir kvar.

– Jag skulle ju vilja säga att det blir mer papper och mindre digitalisering, men tyvärr är papperet i nedåtgående och om 10–15 år är papperstidningarna helt borta.

Det var i december som det stod klart att Mittmedia var till salu efter en lång period av sviktande ekonomi. Koncernen äger 28 dagstidningar i Mellansverige, bland annat Dalarnas Tidningar, med Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnas Tidning. I koncernen ingår också Dala-Demokraten sedan 2013.

I början av februari blev det klart att Bonnier News tillsammans med norska Amedia köper Mittmedia. Köpet måste dock godkännas av Konkurrensverket.

Christer Gruhs har en lång karriär som journalist bakom sig. Han började redan som 16-åring på lokalredaktionen i Dala-Floda och fick dåvarande lokalredaktören Nils B Larsson som läromästare. Inledningsvis var det mest sportbevakning i hela Västerdalarna, som gällde. Han fick en fast anställning och sedan har det rullat på.

– Jag har arbetat med alla typer av uppdrag på Falu-Kuriren, och varit allt från lokalredaktör till politisk redaktör och chefredaktör, men också varit på Länsstyrelsen och Radio Dalarna.

Den bästa tiden för tidningarna var 1960-, -70, och -80-talen, tycker han.

– Då var det en tävling mellan oss tidningar, det var spännande att ”kriga” med de andra tidningarna om vem som hade den bästa nyheten först.

– Sen kom digitaliseringen och resultatet av den ser vi idag, när inte ens DT klarar sig utan måste köpas upp.

Christer Gruhs menar att tidningsägarna gasade på för snabbt med digitaliseringen, vilket fick till följd att prenumerationerna rasade, och att annonserna minskade, medan de digitala annonserna inte har kunnat ta igen de tidningsannonser som försvann.

– Jag hoppas Bonniers tänkt på vilka som ska fylla tidningarna med innehåll. Fast de har säkert en plan, det är jag säker på.

Text och foto: Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2019-02-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas