Landet runt | SPF Västerbotten

Familjejuridik och bingo

SPF Västerbotten
Publicerad 2017-04-18

Att familjejuridik är svårt och omfattande blev SPF Seniorerna Bjurholm medvetna om häromdagen. Marie Lidman Juristbyrån Swedbank var inbjuden att prata familjejuridik. Hon arbetar med familjerätt, mest förebyggande men även bodelningar vid separationer eller dödsfall. För gifta gäller ingen tidsgräns för bodelning och alla tillgångar ingår. Undantag vid äktenskapsförord att viss egendom ska vara enskild egendom. Marie framhöll vikten av att man medan man är gift ska fördela tillgångarna. Bodelning av samboegendom ska göras inom ett år och omfattar bara bostad och bohag som införskaffats för gemensamt boende.

Makar ärver allt efter varandra om man saknar barn eller har gemensamma barn. Först efter makarnas bortgång har barn arvsrätt. Om barn dör har föräldrar arvsrätt och i förlängningen far- och morföräldrar. Ett tips är att skriva testamente som skyddar arv som enskild egendom. Samägande av fastigheter eller annan egendom är inget att rekommendera då det ofta leder till osämja mellan ägarna.

Ett knippe damer och herrar från Västanfjället stod för gott fika. Därefter spelades bingo och några glada rop ”Bingo” hördes i lokalen vid lilla bingon, mellanbingon och stora bingon av de som hade fru Fortuna med sig denna dag.

text Aina Nygren

 

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2017-04-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas