Hemlig resa för SPF slutade på Topp
Landet runt | SPF Dalarna

Hemlig resa för SPF slutade på Topp

SPF Dalarna
Publicerad 2016-08-29

En stor skara förväntansfulla seniorer från SPF i Älvdalen och Mora klev ombord på en buss som skulle ta dem till hemligt mål. Första stoppet blev hos Nittsjö Keramik, där vi fick veta att byggnaden uppfördes år 1894 men användes då som tegelbruk.

Vi fick även gå in i verkstaden och se på hur de framställde dessa vackra skålar, muggar, kaffekoppar och även prydnadssaker. Efter detta besökte vi Stiftsgården i Rättvik, där vi fick goda smörgåsar och kaffe.

Resan fortsatte sedan till Leksands kyrka där vi fick guidning av kyrkoherde John Sund. Han berättade om kyrkan och dess verksamhet med Liss-Jul, Midsommarens Gudstjänst  och att 1/6-del av församlingen då bär Leksandsdräkt eller annan bygdedräkt. Själv har han varit stationerad där i 3½ år. John Sund berättade för oss att Leksands kyrka har Dalarnas största kyrko-orgel. Kyrkan ligger på en gammal bosättningsplats där även Vikingar har hållit till en gång. Man vet inte när den byggdes men det finns miniatyrer av kyrkan från 1200-talet och fram till år 2008. Där kan man se hur kyrkan har byggts om flera gånger.

Färden fortsatte sedan till Häradsbygden där vi besökte brödfabriken och därefter till Hotell Dalecarlia i Tällberg.Där fick vi njuta av både den vackra utsikten och mycket god mat. Mätta och belåtna gick vi åter in i bussen som än en gång körde tillbaka till Leksand men ändrade sin kurs mot Siljansnäsvägen och slutligen till Jobs Tryckeri. En entusiastisk guide berättade med stor inlevelse om hur tillverkningen går till och om hur de tillverkar sina egna färger, utan kemikalier. Det var mycket intressant att att höra och det blev även många frågor till guiden om vilka sorters tyger de använder och om hållbarheten på färgerna med mera.

Sista stoppet kämpade sig bussen upp för branta backar, till toppen av berget och Buffils-Annas café, där det bjöds på kaffe och nybakade wienerbröd. Det blev en mycket lärorik och intressant resa som SPF i Älvdalen hade komponerat åt oss. Vi ger dem en stor eloge för detta.

Ing-Mari Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2016-08-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas