Musik för hela slanten i Skurup
Landet runt | SPF Skåne

Musik för hela slanten i Skurup

SPF Skåne
Publicerad 2019-04-23

Vårens sista månadsmöte hos SPF Skurup 17 april gick i musikens tecken. Som alltid underhöll vår egen sångkör Sånglusten, men den här gången gästades vi dessutom av Skånska Visor. Och publiken bidrog med allsång.

Duon Skånska Visor består av Hasse Andersson och Agneta Grundström, båda med fötterna fast förankrade i den skånska myllan och med passion för gammelskånskan, både i sång och tal.

Gruppen gör en kulturgärning genom att samla på och presentera gamla skånska visor. En och annan nyare slinker också med när duon tar sig an mera countryinspirerad musik.

Hasse spelar dragspel, Agneta sjunger och kompar på gitarr. Dessutom underhåller hon med berättelser på bredaste skånska. Det lär handla om den skånska som talades kring 1880, men fullt begripligt för en infödd.

Gruppen bildades 2014 och har hunnit spela in tre skivor, de båda första renodlade skånska visor-skivor. Den senaste, Tillsammans igen, har sneglat på countrymusiken, som på många sätt är besläktad med svensk dansbandsmusik.

I maj åker Svenska Visor till countrymusikens huvudstad Nashville för att spela in sin fjärde skiva där. Den nya skivan kommer säkert att dofta amerikansk västern, men språket är och förblir skånska.

Vill ni kolla på bandets repertoar finns de på deras hemsida och på Facebook.

Det här var sista månadsmötet före sommaruppehållet, men fortfarande har föreningen flera arrangemang på gång. 24 april blir det dans i Skurups Folkets Park och ytterligare en dans blir det i Erikslund 16 maj. Festligheterna fortsätter med sommarfest i Slimminge bygdegård där det bjuds på helstekt gris 26 juni.

Traditionsenligt arrangeras kyrksöndag, i år besöker vi Slimminge kyrka 19 maj och avslutar med lunch på Sirius.

Vårens trafikdag hålls 25 april då ekipagen samlas på Svaneholms parkering. Bilprovningen finns på plats och kontrollerar att fordonen är rätt rustade för trafik och sedan släpps ekipagen iväg på en tremilarunda uppåt Häckeberga. Under turen blir det 13 stopp där deltagarnas kunskaper testas. Starterna går mellan 10.00 och 11.00. Turen slutar i Svaneholm där deltagarna kan fika och äta bullar medan arrangörerna rättar svaren. Som avslutning blir det prisutdelning där trafikens mästare belönas med presentkort,

Trafikgruppen, som arrangerar dagen, träffas var fjortonde dag och gruppens Evert Andersson informerade om att man tänker titta närmare på trafiksituationen i byn. Laglydigheten när det gäller till exempel parkering är inte alltid den bästa.

Eva-Kerstin Lindberg, föreningens representant hos KPR (kommunala pensionärsrådet) informerade om kommunens äldrelots som finns till för att erbjuda råd, stöd och hjälp till äldre. Hon berättade också att vårdcentralen nu erbjuder vaccination mot bland annat TBE. KPR driver också frågan om gratis bussturer för äldre.

Ny studiecirkel börjar 6 maj. Det är Olaf Damgaard som ska dela med sig av sina kunskaper i mytologi och han lär dessutom bjuda på en och annan sång.

Finns intresse blir det ytterligare en kurs för mobil- och läsplatteanvändare.

Vårens resor är nästan fulltecknade, men redan 25 september går höstens första resa och då till Dresden, Spreewald och Polen.

Frisksportens program är som vanligt i full gång. Naturvandrarna har avslutning 20 maj och avlöses sedan av sommarvandringar runt Svaneholms slott. Friskis och Svettis gör sommaruppehåll men återkommer till hösten.

Den 30 augusti börjar vi träna linedance i Folkets Park. Varje fredag 13.30-15.00 blir det taktfast dans i par

Nytt för hösten är också en nybörjarkurs i Priffe.

Två kurser i konversationsengelska är redan igång och till hösten utökas den med en grupp i mer avancerad engelska.

 

 

Kent Björck informerade om hemsidan. Den hittar du på här och där kan man läsa mera om föreningens verksamhet och arrangemang.

Text och foto: Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2019-04-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas