Rätt kost för hjärnan i Skurup
Landet runt | SPF Skåne

Rätt kost för hjärnan i Skurup

SPF Skåne
Publicerad 2019-03-22

– Var rädd om era hjärnor! Den uppmaningen fick besökarna på SPF Skurups månadsmöte den 20 mars.
Det goda rådet levererades av vetenskaplig expertis på området, professor Charlotte Erlanson-Albertsson från Lunds Universitet. Hon har ägnat sitt yrkesliv åt att forska om matens betydelse för vår hälsa.

Hjärnan är vårt mest energikrävande organ och i takt med åldrandet blir hjärnan mera sårbar. Maten är viktig om man vill bevara kropp och knopp friska långt upp i åren.

Enligt matprofessorn är frukt och bär viktiga byggstenar. Tre olika från den gruppen och gärna i tre olika färger varje dag är hennes recept. Den ena får gärna vara saften från en citron. Det är en hälsokur som varmt rekommenderades av vetenskapen.

Nästa måste är fiberrika spannmål, det är bra för bakteriefloran, och det tredje grönsaker. Gröna grönsaker är mumma för vårt välmående. I gula och röda grönsaker finns karotenoider som visat sig skydda mot många sjukdomar. Man har till exempel upptäckt att alzheimersjuka har lägre värden än friska av B-carotenoid. En kokt morot varje dag, är professorns recept.

Fisk minst tre gånger i veckan ger oss nyttigt omega 3-fett och nötter och mandlar är också bra mat för hjärnan.

Slutligen slog hon ett slag för baljväxterna. Baskost förr i tiden när vi ofta åt bruna bönor och ärtsoppa, satta på undantag idag. Dessa och rotfrukter skulle vi må bra av att äta mera av.

Ett varningens finger höjdes för mjölk och rött kött. Hellre yoghurt som innehåller nyttiga bakterier än ren mjölk och köttet ska kombineras med mycket grönsaker.

Kaffe och te får vi gärna dricka. Kaffe skyddar mot inflammationer och te är bra för blodcirkulationen.

Det var ett informationsrikt möte den här gången. Skånetrafiken besökte oss för att informera om det nya biljettsystem som börjar gälla 19 december.

Idag finns cirka 200 olika trafikzoner och ett otal antal biljettpriser. I framtiden kommer det bara finns tre zoner: liten, mellan och stor där stor är dyrast och gäller hela Skåne.

Idag kan man ladda sitt jojokort med reskassa och åka för de pengarna. I det nya systemet kan du betala med ett nytt kort som är knutet till ditt bankkort eller till ett faktureringssystem. Det kortet ersätter dagens jojokort. Det går också att lösa biljetten direkt med det egna bankkortet eller via den app som Skånetrafiken har börjat lansera.

Det nya rabattsystemet omfattar barn och studenter, men åker man flera samtidigt ska man få 25 procents rabatt.

Som vanligt informerades om föreningens olika aktiviteter. Fler deltagare till priffe och canasta efterlystes. Kurs utlovades för den som inte behärskar dessa ädla spel.

Golfen börjar 15 april i Abbekås, 16 maj går en golfresa till Polen och 28 maj hålls distriktsmästerskap hos Sofiedals GK i Malmö.

11 april åker vi till Uppåkra och utgrävningen av järnåldersbosättningen där. Vi hinner också med ett besök på leksaksmuseet i Eslöv. 2 maj åker vi till tyska Celle och den 19 juni går resa nummer två till Absolut vodka i Åhus.

Föreningens traditionella kyrksöndag förläggs i år till Slimminge den 19 maj. Kroppen behöver inte bara mat utan också motion. Föreningen erbjuder bland annat zumba, qigong, Friskis och svettis, naturvandringar, boule och styrketräning. Dansar gör vi i Skurups Folkets Park 24 april till Ingvar Fahsts duo. Till hösten startar en kurs i linedance.

Liksom i fjol ordnar föreningen en trafikdag med möjlighet att fräscha upp trafikkunskaperna. Start och mål i Svaneholm 25 april.

Nyttig matlagning är en ny kurs som vi startar 26 april. Det blir en heldagskurs med tonvikt på vegetarisk matlagning. Ny är också cirkeln i mytologi som börjar 6 maj och hålls hos hemma hos ledaren Olaf Damgaard i hans fantasieggande trädgård i Lindby.

Mera information om våra olika aktiviteter finns på hemsidan spf.se/skurup

Som vanligt underhöll kören med sång och musik.

Text och foto: Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2019-03-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas