Skurup hos Skarhults damer
Landet runt | SPF Skåne

Skurup hos Skarhults damer

SPF Skåne
Publicerad 2019-09-06

Vi som gillar att besöka slott och herresäten fick frossa I Skarhults historia när Skurups SPF besökte det pampiga 1500-talsslottet.

Den här gången handlade det inte om slottets många herrar utan om de damer som styrt och ställt på slottet. Det är nuvarande slottsfrun Alexandra von Schwerin som tagit sig an uppgiften att berätta kvinnornas historia och det har resulterat i boken Den dolda kvinnomakten och den välbesökta utställningen på slottet.

Det är en väl genomtänkt utställning där varje rum representerar ett sekel i slottets historia från 1500-talets Mette Rosencrantz som färdigställde slottet när maken dött till 1900-talets Margaretha von Schwerin som startade och drev Skarhults hushållsskola.

Däremellan fanns 1600-talets rika Beata von Königsmarc som enligt historieboken fick Skarhult i morgongåva, men som i själva verket köpte slottet för egna pengar och drev det fram till sin död.

På 1700-talet huserade ytterligare en välbeställd dam på Skarhult, Christina Piper, barnbarn till sin mera berömda namne. Också hon ansvarade en tid för slottet sedan hennes make halshuggits för delaktighet i en misslyckad statskupp.

1800-talet bjuder på romantik och skönhet. Maria von Schwerin var torpardotter och arbetade som uppasserska på järnvägshotellet i Lund. Dit kom friherren på Skarhult och förälskade sig i den rödhåriga skönheten. Inget populärt parti hos släkten Schwerin och trots äktenskapet var hon aldrig välkommen på Skarhult. Men hon lämnade ändå ett synligt arv till kommande schweringenerationer: praktfullt rött hår.

Det här är en fast utställning på Skarhult. I sommar har man dessutom kunnat ta del av äventyrerskan, journalisten och barnboksförfattaren Ester Blenda Nordströms liv. Hon som åkte över hela världen, levde under cover som piga, och skrev en flickbok som troligen inspirerat Astrid Lindgren. Ester Blenda var levnadsglad, men bar på en tung, väl dold sorg. Hon ville leva med en kvinna, Carin Frisell, men vid den här tiden var det kriminellt att älska någon av samma kön. Carin fanns vid hennes sida när hon svårt sjuk kämpade mot sjukdom och missbruksproblem.

Lena Persson

 

SPF Skåne
Publicerad 2019-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas