Sola sken i Karlstad för SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Sola sken i Karlstad för SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2016-03-23

När vi på morgonen lämnade Falun kunde vi se några snöflingor som singlade ner, men enligt sägnen skiner alltid ”Sola” i Karlstad som var vårt mål för resan.

Under resan passade Gunnar Helgesson, vår reseledare, på att gnugga våra geniknölar med lite kluriga frågor, men vilka frågor avslöjar jag inte då han kanske tänker köra dem i repris på resa nr 2 den 8 april.

Vårt första stopp var strax söder om Hällefors vid Hammars Vägkrog där vi serverades en tidig lunch. Här föddes den blivande industrimannen Erik Johan Ljungberg, sedermera bosatt på Villa Bergalid i Falun. Mätta och belåtna fortsatte vi mot Karlstad och vi passerade en hel del intressanta platser efter vägen. När vi närmade oss Karlstad bröt solen fram och uttrycket ”Sola” i Karlstad stämmer, det kan vi som var där intyga även om det blåste lite kallt.

”Sola” i Karlstad var egentligen Eva Lisa Holtz, som arbetade som servitris i Karlstad på 1700-talet och blev känd för sitt glada och ”soliga” humör. Henne kan man beskåda utanför Stadshotellet där hon står staty.

Framme vid Sandgrund på Sandgrundsudden hade vi tur och fick en hastig träff med Lars Lerin innan han försvann i sin bil.

Inne på muséet väntade vår guide. Hon berättade om tillkomsten av Sandgrund på 1960-talet som till en början var en dansrestaurang. Byggnaden köptes 2011 av Karlstads kommun och omvandlades till ett Lars Lerin-museum som invigdes i juni 2012.

Hon berättade även om Lars liv och leverne. Bl a hur Lars i mycket tidig ålder bestämde sig för att bli konstnär. Han var mycket hos sin mormor och också hos forna vännerna Arvid och Astrid som betytt mycket för Lars.

Lars utbildade sig på olika konstskolor och för att klara av detta började han med lugnande tabletter som dessvärre var beroendeframkallande. Han träffade Yngve och flyttade med honom till Lofoten. De levde tillsammans i 12 år, de missbrukade tabletter och alkohol något som Lars har varit väldigt öppen med. Förhållandet tog slut och Lars flyttade hem igen. Han togs in på behandlingshem och lyckades komma ur sitt beroende.

Sina många resor har han skildrat i ett stort antal illustrerade böcker till största delen utgivna på eget bokförlag. Det har genom åren blivit drygt ett 50-tal och ett viktigt komplement till hans övriga konstnärsverksamhet. Han räknas som en av Nordens främsta akvarellister och just nu aktuell med två utställningar i USA. Lars har under senare år deltagit i en hel del radio- och TV-program och har blivit omåttligt populär.

Sedan 2009 är han gift med den brasilianske dansaren Manoel ”Junior” Margues Lerin.

Vi träffade Junior som dels stod i receptionen och dels serverade oss kaffe i kafeterian.

Vår tid i Karlstad led mot sitt slut och det var dags för oss att återvända hemåt.

På hemvägen stannade vi i Långbans gruvby, en småort där Riksväg 26 och Inlands-banan passerar. Här föddes uppfinnaren John Ericsson och här serverades vi soppa i Anna Karolinas Kök. En riktig pärla 200 m från allfarvägen.

Hemma igen efter en mycket trevlig och innehållsrik dag. Vi tackar Gunnar för en väl planerad och genomförd heldag i och på väg till och från Karlstad och vi hoppas att våra geniknölar inte gnuggades helt i onödan.

Resa nr 1 den 18 mars 2016.

Klicka här för att se fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2016-03-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas