SPF Boren Borensbergs vårresa till Kindabygden
Landet runt | SPF Östergötland

SPF Boren Borensbergs vårresa till Kindabygden

SPF Östergötland
Publicerad 2019-05-20

SPF Boren Borensbergs vårresa gick i år till Kindabygden i södra Östergötland.

Fyrtiotvå  SPF-are steg på den fina bussen, i arla morgonstund, med chaufför Christer som också hälsade alla välkomna på denna dagstripp till södra Östergötland, på gränsen till Småland.

Första stoppet blev Affären i Svalsjö, en fyrvägskorsning mitt ute i ingenting, mellan Kisa och Malexander.  Anna och Per Helldorf berättade om bakgrunden till att ta över den gamla affären, som stått tom i flera år. Båda gav en målande bild om hur man kan förälska sig i en plats som inte har någonting, men som med hårt arbete blir en utställning med konsthantverk och   Pers Mekaniska kabinett. Flera olika träslöjdsalster med Christoper Polhem och gubben Pettson som förebild. Dessa alster fascinerade alla besökarna med sina sinnrika lösningar, allt byggt i trä  av Per själv. Kaffe med bulle och Svalsjökringla serverades i kabinettet och i utställningslokalen. Att se dessa grejor som spelar och öppnar olika saker, tex kan man se en applådmaskin och andra roliga och kluriga  lösningar på kända problem, allt gjort i trä.

Vi fortsatte till ”Skon vid bron” i Kisa. Där tredje generationens skohandlare, Lars Sandström, informerade om det gamla garveriet som blev nuvarande skoaffären. Tillfälle att handla skor togs av flera besökare, det fanns lindrigt, sagt mycket att välja på.

Resan gick vidare till Hargs Gård, där en utsökt god lunch serverades av Ann-Sofi Johansson, som också informerade om gårdens historia, en tuff historia om att rädda det gamla från politikernas klåfingrighet. På Harg säjer man, att när ”Foten satte ner foten” (Ingvar Karlsson Statsministern), räddades gården.

Resans sista besöksmål var den gamla 1800-talsgården Torpet. Elisabeth Karlsson berättade om den gamla torparmiljön och dess innevånare. Torpet beskyddas av, förutom eldsjälen Elisabeth och hennes man, också av naturvårdsenheten för bevarande av dessa unika miljöer. Eftermiddagen avslutades med kaffe i den gamla ladan.

Vid 17-tiden var vi hemma efter denna intressanta resa i kulturbygden Kinda. Att det finns så mycket att se och lära inom en dagsresas avstånd!

Text och foto Göran Svensson

SPF Östergötland
Publicerad 2019-05-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas