Vandringen vid Nysjön
Landet runt | SPF Dalarna

Vandringen vid Nysjön

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-23

Det blev en ordentlig vandring från Nysjö fäbod! Den blev drygt 12 km på många olika underlag, från skogsbilväg till rakt igenom tät ungskog. Men vi tog fyra timmar på oss, så tempot passade alla hela vägen. En kommentar i efterhand: ”Hade jag vetat att det skulle vara 12 km, hade jag inte följt med, men nu vet jag att jag orkar så långt”. Klicka här så hittar ni hur vi gick! Vi blev 27 personer denna dag – 11 damer och 16 herrar. Det är inte bara gubbarna som är tuffa vandrare!

Det var ca 6 km till fikat, som vi tog vid tornet på Himmelsberget. Utsikten från platsen hade ”vuxit bort”, så man var tvungen att våga sig upp i tornet för att få se något. Några vågade klättra upp till ”fjärde våningen”. Själv vågade jag mig bara upp till ”tredje våningen”, men det räckte för att få en milsvid utsikt.  Vägen tillbaka gick förbi Sixen, med den fina Rivieran, men även här spelade skogen oss ett spratt, så vi fick aldrig se den.

När vi kom tillbaka gick vi igenom Nysjö fäbod – vackert med många stugor och en stor fäbodvall. På sommaren lever den upp ordentligt. Den är bebodd från maj till september och en hel del djur. Det finns getter, får och till och med nötkreatur. Här finns det gärdsgårdar runt stugorna – inte för att hålla djuren innanför, utan för att hindra dem att beta innanför runt stugorna!

Klicka här för att se en film om Nysjö fäbod i sommarskrud!

Klicka här för fler bilder.

Nästa gång åker vi till Djurmo klack, för årets lång-långvandring på 13 km och den här gången är distansen hämtad från officiell turistinformation. Så det blir inte så mycket längre än idag! Vi tjänar dock en halvtimme på bilresan i båda riktningarna.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2017-11-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas