Min mormor hälsar och säger förlåt
Se & läs | Böcker

Min mormor hälsar och säger förlåt

Det här är berättelsen om Elsa och hennes mormor som gör allt för sitt barnbarn.

Publicerad 2013-12-19

Författaren till den underbara boken om Ove har gjort det igen. Det här är en kärleksfull berättelse om Elsa, en åttaårig lillgammal, mobbad och ensam flicka och hennes mer än lovligt annorlunda mormor. De två är bästa vänner och mormor gör allt för sitt barnbarn. Som uppbyggelse och tröst skapar hon en egen värld för dem, med ett eget språk, där Elsa inte behöver vara normal och kan övervinna sina demoner.

Så dör mormor. Till Elsa efterlämnar hon ett brev som blir starten på en klassisk skattjakt, men där skatterna visar sig vara att Elsa framför ett Förlåt! till ett antal personer i Elsas och mormors närhet. Det visar sig finnas kopplingar mellan personerna som Elsa aldrig kunnat ana. En ny värld med nya vänner visar upp sig. Med en hel mängd referenser till andra sagor, som Harry Potter och Bröderna Lejonhjärta, blir det här också en saga i vår nutid, med ett eget monster i källaren och massor av superhjältar som kryddor.

Allt berättat i Fredrik Backman numera karaktäristiska stil med karaktärer som man både retar sig på och älskar, metaforer som man inte visste fanns, djupt allvar som snabbt vänds till skratt eller tårar. Känslorna svallar, både hos Elsa och hos läsaren.

Text: Anna Rask

Författare: Fredrik Backman
Forum, 2013

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas