Nyheter

10-årsplan i Stockholm: Sjukhus ska få äldreprofil

Alliansen i Stockholms läns landsting lovar att inrätta ett sjukhus med äldreprofil. Det ingår i en ”Framtidsplan” som sträcker sig till 2022.

Publicerad 2012-04-18

Den geriatriska vården byggs ut över länet, lovar de fyra borgerliga partierna. Det innebär ökad tillgång till diagnostik, behandling och specialistkompetenser.

Satsningen på sjukhus med äldreprofil betyder att kompetens inom äldrerelaterade sjukdomar och skador ska samlas på en och samma plats. Palliativ vård och avancerad sjukvård i hemmet ska ”bredda” sina uppdrag så att de kan ta emot fler patienter.

Under samma tak
– Genom att inrätta sjukhus med äldreprofil får vi in hela vårdkedjan med diagnostik, behandling och rehabilitering under ett och samma tak. En-dörr-in-principen kommer att underlätta livet för många sjuka och leder till effektivare användning av sjukvårdens resurser, framhåller alliansens fyra företrädare Torbjörn Rosdahl, (M), finanslandstingsråd, Birgitta Rydberg, (FP), sjukvårdslandstingsråd, Stig Nyman, (KD), forsknings- och äldrelandstingsråd och Gustav Andersson, (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd i ett gemensamt utspel.

Framtidens patienter kommer att ställa nya krav på sjukvården. Fler människor kommer att leva med kroniska och vårdkrävande sjuk¬domar. Samtidigt kommer nya avancerade medicinska behandlingar att finnas tillgängliga för fler. Mot den bakgrunden krävs fler vårdplatser för äldre, konstaterar alliansen.

Korta väntetider
Pengarna ska också räcka till att ”bygga ut sjukhus, förbättra vårdmiljöerna i psykiatrin och korta väntetiderna på akutmottagningarna”.

Satsningen går loss på 28 miljarder och därmed den största som någonsin gjorts i Stockholm.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas