Alla ska ha rätt till internet
Mikael Balte tipsar Gun Östlund och Ulf Eriksson. Foto Tomas Södergren
Nyheter | Valet 2022

Alla ska ha rätt till internet

Varje vecka hjälper Mikael Balte andra seniorer som kört fast eller gått vilse i it-landskapet. "Ingen ska behöva gå miste om det positiva som nätet kan ge", säger han.

Jan Arleij
Publicerad 2022-06-18

Trycka, scrolla, rulla. Och så att alla dessa appar, ladda ner, sortera upp och kasta bort. Videosamtal, sms, e-post, bank-id. Glöm sen inte att uppdatera…
Den digitala världen sätter oss på prov så gott som varje dag. Inte sällan blir Seniornet räddaren i nöden.
Ett exempel är den ideella organisationens internet-café på Tors backe i Sollentuna centrum. Kommunen betalar hyran och datorvana seniorer håller öppet för kommunens 65-plussare. Under två timmar så gott som varje torsdag kan man komma förbi med frågor och problem.
– De som kommer har ofta problem med sin utrustning, berättar dagens it-värd Mikael Balte som dessutom är ordförande för Seniornet Sollentuna, en lokalförening inom riksomfattande Seniornet Sweden.

Ulf och Eva Eriksson kliver in med sin nya dator som envisas med att gå långsamt. Med några uppdateringar få Mikael fart på systemet.
– Man känner sig så trög i huvudet, suckar Ulf. Det är ofta svårt eller omöjligt att veta hur man ska göra om man inte kan från början.
– Vi vill ju bara ha datorn till enkla saker som att spela spel men inte betala räkningar, säger Eva. Ändå blir det så ofta käppar i hjulet som man inte förstår sig på utan bara måste få hjälp med om man ska komma vidare.

Gun Östlund håller med. Hon har med sig sin padda. Det är inte första gången hon besöker it-caféet.
– Den här gången verkar det som att min router hemma inte fungerar. Eller så har jag laddat ner för många saker så att minnet inte räcker. Jag vet inte! Vet du? säger hon och tittar lätt uppgivet på Mikael Balte.
Han funderar och undersöker. Lugnt och metodiskt. Berättar samtidigt pedagogiskt vad han tror är fel och ger några råd.
– Jag får alltid med mig något matnyttigt härifrån, säger Gun och låter hoppfull. Utan Seniornet skulle jag nog stå mig slätt. Den här verksamheten är verkligen jätteviktig för många.

Läs också: Politiker, vad gör ni åt det digitala utanförskapet?

Tekniken blir alltmer komplicerad och sofistikerad, konstaterar Mikael Balte, själv ingenjör i botten. Men den blir också lättare att använda när det väl fungerar.
Det är extremt viktigt att man snabbt får hjälp när man kört fast.
– Annars tappar man givetvis sugen. Det är så synd när det sker. För egentligen har seniorer så mycket att vinna på att kunna hantera internet.

En dam som vill vara anonym säger att hon ofta är upprörd över digitaliseringens frammarsch.
– Jag kämpar på för att inte bli utestängd i samhället. Den digitala utvecklingen diskriminerar så många äldre. Vi vill lära men har för lite att stå på. Det blir tufft att hänga med i den snabba utvecklingen.
Vad vill du då?
– Att det ska finnas alternativa lösningar till digitala tjänster i samhället och att vi får insatser för hjälp och kunskap om digitalisering. Politikerna behöver göra mer för att fler seniorer ska kunna få hjälp av Seniornet och andra ideella krafter så att vi kan lära oss grunderna.

Mikael Balte håller med.
– Samhället kan göra mer. Kommunen bör exempelvis införa en digital fixare som kan åka hem till den som inte kan använda sin utrustning för att någon ganska banal grej har hakat upp sig, säger han.
– Jag tror också att man behöver uppmuntra och stimulera mer offensivt om man vill att fler seniorer ska få upp ögonen för vad internet kan erbjuda, fortsätter Mikael Balte.
Den ofta omskrivna brottsligheten på nätet skrämmer många. Det är olyckligt.
– Vi behöver komma ihåg att mycket går bra hela tiden för de allra flesta. Min drivkraft är att få så många äldre som möjligt att bli trygga så att de också kan bli mer delaktiga.
Under dagens pass hörs deltagare ropa ut i frustration att ”Är det bara jag som är så himla dum i huvudet?” eller ”Jag vill vara chef över tekniken men i stället är det tekniken som är chef över mig!”

Varje gång stöttar Mikael Balte. Hela tiden med stoiskt lugn. Han klurar ut det mesta under de två intensiva timmarna.
– Det har varit en bra dag men man ska nog helst vara två it-värdar.
Han hoppas på många fler kollegor så att caféet också kan utöka sina öppettider.
– En hyfsad pedagogisk förmåga och ett slitstarkt tålamod bör man ha och ett visst intresse för det tekniska. Men några avancerade kunskaper behövs absolut inte för att vara en bra it-värd.
Mikael Balte funderar ofta över konsekvenserna av att många seniorer har gett upp inför ständigt ny och dessutom dyr digital utrustning.
– Politikerna måste engagera sig mer! Staten skulle kunna subventionera äldres inköp av utrustning och kommunerna har allt att vinna på att få fler seniorer att behärska internet.

Han vill se att tekniken vägleder användarna.
– Tillverkarna bör också skärpa sig så att självhjälpen blir bättre och mer pedagogisk på datorn. Nu byter man ofta gränssnitt och utformning utan att fylla på med tydlig information. Väldigt mycket mer kan åstadkommas här.

Seniornet Sweden

En ideell förening med seniorer som lär seniorer digital teknik.
Det nationella nätverket består av volontärer som bidrar till ökad digital delaktighet i samhället.
Man har 40 lokala föreningar över landet och cirka 6 200 medlemmar.

Dölj faktaruta

En av fem pensionärer använder inte internet.

Källa: Internetstiftelsen

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-06-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas