Nyheter

Börsras ger nya argument mot PPM

Turbulensen på börsen urholkar PPM-systemet för varje dag som går. Det ger bästa tänkbara draghjälp när SPF nu satsar extra på att kräva att systemet avskaffas.

Publicerad 2011-11-04

Sedan nyår har 20 procent av värdet i den största PPM-fonden försvunnit. Det är den fond där de sparare hamnar som inte har gjort ett eget aktivt val, dvs de allra flesta.

Den näst största fonden har backat ännu mer, nästan 25 procent.

En miljon går back
I dagsläget ligger över en miljon pensionssparare back på sina insättningar, sedan premiepensionssystemet infördes.

– Systemet påminner om en lotterimarknad, där slumpen avgör vem som har dragit rätt lott och vem som inte har gjort det, säger Mikael Nyman, chefredaktör på Pensionsnyheterna till TV4s Ekonominyheterna.

Krav den 11 november
SPF kräver i rapporten ”Pensionssystemet, blev det som tänkt?” från i våras att PPM avskaffas, eller åtminstone ses över.

I översynen bör som alternativ ingå att systemet slopas och sparandet överföras till Sjunde AP-fonden eller till pensionssystemets fördelningsdel” skriver SPF och de övriga fyra pensionärsorganisationerna.

Den 11 november arrangerar de fem förbunden ett seminarium i Stockholm där hela rapporten kommer att presenteras, liksom kravet på att något radikalt görs åt PPM-systemet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas