Fattas 90 miljarder till vård och omsorg
Foto Colourbox / Socialdemokraterna
Nyheter | Fler äldre

Fattas 90 miljarder till vård och omsorg

Den demografiska utmaningen knackar allt hårdare på dörren. Nu slår regeringen larm.

Jan Arleij
Publicerad 2019-06-13

På en pressträff på onsdagen (12/6) redovisade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens nya bedömning.

Det är den så kallade försörjningskvoten som ökar. Bakgrunden är att befolkningen får allt fler äldre men också fler barn i skolåldern.

I dag går det ungefär 75 personer i den icke arbetsföra befolkningen (0-19 respektive 65+) på 100 arbetande. 2030 kommer den andelen ha stigit till 80.

560 äldreboenden

Den åldrande befolkningen gör att välfärden behöver 90 miljarder mer för att upprätthålla kvaliteten i vård och omsorg med dagens skattenivåer, visar finansdepartementets analys.

Bland annat behövs 75 nya vårdcentraler och 560 nya äldreboenden för att täcka behoven av vård och omsorg framöver.

Dessutom måste cirka 80 000 personer anställas inom vård och omsorg.

Prioriteringar

Analysen visar också att antalet personer över 80 år ökar med ungefär 200 000 personer, motsvarande 36 procent, fram till år 2026.

Skälet är dels att ett stort antal barn föddes på 1940-talet, dels att svenskarna lever allt längre.

– Det krävs hårda prioriteringar de närmaste två mandatperioderna för att våra äldre även fortsatt ska få den vård och omsorg av hög kvalitet som de har rätt till, säger Magdalena Andersson.

Personal

Mer resurser än de 20 miljarder som finns i nuvarande överenskommelse mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet måste alltså gå till välfärden, konstaterar regeringen.

– Men det handlar också om att använda de existerande pengarna på ett så smart sätt som möjligt, så att de inte försvinner iväg till dyra konsulter, kortsiktiga marknadslösningar eller dåligt genomförda upphandlingar, säger Magdalena Andersson.

– En annan viktig del handlar om att personal som arbetar i välfärdssektorn ska vilja och orka arbeta kvar. Det här är möjligt om vi gör det tillsammans.

Kärnuppgifter först

Kommunernas intresseorganisation SKL och dess ordförande Anders Knape (M) delar regeringens behovsbedömning, rapporterar TT.

Också Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att kommuner och regioner står inför stora utmaningar framöver.

– Men det gäller att prioritera ännu bättre. Vi måste våga säga nej om vi ska prioritera de viktigaste kärnuppgifterna i välfärden, säger hon och nämner enligt TT ineffektiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder och byggsubventioner som saker som kan tas bort.

Jan Arleij
Publicerad 2019-06-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas