”Det sitter i väggarna stoppas” – SVT vill satsa på yngre
Foto: Colourbox
Nyheter | tv-underhållning

”Det sitter i väggarna stoppas” – SVT vill satsa på yngre

”Det sitter i väggarna” är en tittarsuccé. Men nu stoppas det populära tv-programmet av SVT. "Vår utmaning är att göra program som lyckas online och för de under 50", säger SVT:s programchef Micael Lekberg till Aftonbladet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-14

”Det sitter i väggarna” har gått sex säsonger och lockar en miljonpublik.

Enligt branschmätarföretag MMS var programmet med 1,1 miljoner tittare det tredje mest sedda i hela Sverige vecka 40 som är den senast inrapporterade veckan.

Endast ”Fråga Lund” och ”Bonde söker fru” hade fler tittare då.

Rickard Thunberg, programledare för ”Det sitter i väggarna”, är upprörd.

– Det är ofattbart. Normalt sett om ett program har gått knackigt i några år så förstår jag om man vill testa någonting nytt. Men det här har ju inte gått knackigt alls utan känns ju som ett extremt starkt koncept, säger Rickard Thunberg, som leder programmet tillsammans med Erika Åberg, till Aftonbladet.

SPF Seniorernas ordförande förstår inte beslutet

Men trots siffror som är bättre än program som ”Idol” och ”Mästerkocken” räcker inte det för SVT.

Anledningen är att SVT vill göra en satsning på yngre tittare.

– Serien har en stor dragkraft på de äldre tittarna men har varit lite svag bland yngre när man tittar demografiskt. Vi tittar hela tiden på vår största utmaning på SVT och det är faktiskt att nå de unga tittarna, säger Micael Lekberg till Aftonbladet.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson har svårt att förstå SVT:s beslut.

– Unken inställning från SVT. Jag tycker SVT ska förklara om de inte tycker att äldre tittare är lika mycket värda som yngre? Rimligen ska public service rikta sig till hela befolkningen utan någon form av särbehandling utefter ålder, kön eller annat, säger Eva Eriksson och menar att tidpunkten dessutom är illa vald.

– Man verkar ha glömt både att seniorer är bland SVT:s mest trogna tittare och att man har ett samhällsuppdrag, inte minst i pandemitider när en del äldre är isolerade och där tv:n är ett viktigt sällskap, säger Eva Eriksson.

Om ”Det sitter i väggarna” kommer tillbaka återstår att se. Serien är inte nedlagd permanent utan tillsammans med ”Auktionssommar” och ”Arvinge okänd” pausas den tills vidare.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas