Flera veckors väntan på analoga vaccinbevis – fortfarande
Nyheter | vaccinationsbevis
Foto: Getty Images

Flera veckors väntan på analoga vaccinbevis – fortfarande

Sex veckor. Så lång tid tar det fortfarande att få ett analogt covidpass. Av alla ansökningar som kommit in till E-hälsomyndigheten har bara hälften hanterats, skriver Dagens Nyheter.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-04

Senioren har tidigare skrivit om den långa väntetiden för att få ut vaccinbevis i pappersform efter att regeringen 17 november meddelade att vaccinationsbevis kommer att krävas för många allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Du kan läsa om det här och även här där SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson upprörs över de långa väntetiderna.

”Vi beklagar”

Innan beskedet tog det fem till åtta dagar men efter det har väntetiden varit flera veckor. Och det har alltså inte blivit bättre trots att E-hälsomyndigheten i november sa att de skulle skala upp verksamheten, anställa flera medarbetare och på andra sätt försöka hitta lösningar för att snabba på processen.

”Vi beklagar att väntetiden just nu är så pass lång. Det beror på att en mycket stor mängd manuella ansökningar, med blankett, har kommit in sedan vaccinationsbevis började användas som smittskyddsåtgärd 1 december – trots att det finns en digital tjänst, skriver Jan Pettersson, kommunikationsstrateg på E-hälsomyndigheten i ett mail till Dagens Nyheter.

130 000 ansökningar

Av de 130 000 analoga ansökningar som kommit till myndigheten sedan 17 november har alltså bara hälften blivit handlagda.

Jan Pettersson menar att det tack vare bland annat nyanställningar och nya tekniska lösningar kommer att gå fortare framöver men att det fortfarande en tid framåt kommer att vara långa väntetider.

På Dagens Nyheters fråga om vad myndigheten säger till personer som är upprörda över den långa väntetiden svarar Jan Pettersson:

”Vi gör vårt bästa för att snabba upp handläggningen av blanketter. Om du skaffar e-legitimation, så har du ditt vaccinationsbevis på två minuter”

Jan Hagberg
Publicerad 2022-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas