Gå på Nobelmiddag
Nyheter | Nobel
Nobelfest i Blå hallen Foto: Jeppe Wikström

Gå på Nobelmiddag

Ska man inte till Blå Hallen kan man ordna en egen Nobelsittning. SPF Skövde Elin i Skaraborg äter trerättersmiddag, dricker bubbel och lyssnar på konungens skål – i en egen, lättsammare tappning.

Publicerad 2014-12-10

Birgitta Axelsson sitter med i programkommitén.

– Helt plöstligt insåg vi att vår mötesdag blev den 10 december, på Nobeldagen. »Det är väl ingen som kommer då för de ska väl vara hemma och se på tv«, var det en som sa. Men så tänkte vi: Vi ordnar en egen Nobelfest. Och det är redan väldigt många som har nappat.
– Vi ska ha tre rätter, fin musik och finkläder. Det är ganska många damer som har långa klänningar från förr som de ska vädra ur. Och några herrar kommer säkert i frack, men det är upp till var och en. För att inte begränsa för mycket så har vi skrivit i inbjudan att vi kommer i finkläderna. Det är inte för tillkrånglat. Det blir Nobel med lite humor.
Hur många tror du att ni blir?
– Vi har begränsat det till 80 stycken, för mer klarar vi inte av. Vi ska försöka kopiera Nobelfesten så gott som möjligt och ska naturligvis ha Konungens skål och det. En herre som är väldigt spirituell har fått i uppgift att hålla ett kort tal som blir själva knorren. Och vi har en virutos på dragspel, så han och en herre på fiol står för underhållningen.
Blir det glassbomb?
– Nja, det blir nog ingen glassbomb. Vi tar catering på maten, och allt måste köras dit i förväg, så det blir nog en annan form av kaka. Men tomtebloss ska vi försöka ordna. Och det är åtta herrar som jag har raggat upp som ska servera.
När börjar festen?
– Klockan 14. Så när de kommer hem får de se på tv om vi gjorde rätt.
– Vi tycker allihopa att det här ska bli väldigt roligt. Man måste göra lite ovanligare saker ibland.

Text: Frida Andersson Johansson

Flera nobelfester

Redan 18 november hölls en Nobelfest i Södra Bjäre i Förslöv.
Efter föredrag om Alfred Nobel och Nobelfesten bjöds det på trerättersmeny, närmare bestämt skaldjurspaté med pepparrotsvisp. Vinbräserad kalvstek med plommongräddsås och hasselbackspotatis samt Nobelbakelse från Helsingborg.

För några år sedan hade dessutom en syjunta med SPF-are från Järfälla sin träff 10 december, och genomförde således syträffen i full galastass. Enligt rapporten en mycket trevlig kväll.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas