Går inte räkna ut kostnad för hemtjänst
Foto Colourbox
Nyheter | Hemtjänst

Går inte räkna ut kostnad för hemtjänst

I ett stort antal kommuner går det inte att själv räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar. Det framgår av Hemtjänstindex 2023.

Jan Arleij
Publicerad 2023-11-22

Ett exempel där det går är Gävle kommun, men i övriga nio kommuner i Gävleborgs län går det inte.

Det är oacceptabelt att man inte kan få fram en tydlig bild av prissättningen, menar en kritisk Anders M. Johansson, distriktsordförande för SPF Seniorerna Gästrikland.

– Vilka blir konsekvenserna? Risken är att man avstår från att söka hemtjänst, trots behov, då man oroas över att det blir för dyrt, skriver han i en debattartikel i Gefle Dagblad (31/10).

– Eller så accepterar man maxtaxan, om det känns besvärande att be kommunen räkna fram kostnaden. Det går heller inte att jämföra med eventuella Rut-tjänster.

Kunna räkna ut

Att veta vad det kostar vill man naturligtvis ha svar på innan vi väljer att köpa en tjänst, konstaterar Anders M. Johansson.

– Vad hemtjänsten kostar är individuellt. Inkomstnivå, hemtjänstens omfattning och timpris och annat kan avgöra vad man får betala. En fast prislista på kommunens hemsida räcker inte. Det behövs någon form av ”räknesnurra” för att få fram avgiften i varje enskilt fall.

Drygt en av tio

Problemet är stort och går igen över hela landet, enligt SPF Seniorernas Hemtjänstindex. Det är bara i 13 procent av landets kommuner som det är möjligt att räkna fram priset. Kritiken har först fram av SPF Seniorerna på debattplats i närmare 30 tidningar runt om i landet.

Listan över vilka kommuner det är och vilka kommuner som brister blir offentlig den 5 december då SPF Seniorerna släpper 2023 års upplaga av Hemtjänstindex.

Årets kommun

Då får vi också veta hur landets kommuner lyckas med sin hemtjänst utifrån en rad olika parametrar. Den som får högst sammanlagd poäng blir Årets Hemtjänstkommun.

Nytt för i år är att den kommun som har högst poäng i utförandet av själva hemtjänsten – vilket är det delindex som seniorerna själva tycker är viktigast – vinner kategorin Årets Utförarkommun.

I Almedalen i somras visade Håkan Tenelius hur indexet kan användas.

I fjol sjösattes det första Hemtjänstindexet. Den kommun som klättrat flest placeringar från 2022 till 2023 får också särskild uppmärksamhet genom att man vinner titeln som Årets Utvecklingskommun.

Följ på webben

Den som vill följa presentationen av 2023 års Hemtjänstindex kan göra det direkt på webben genom att klicka på den här länken.

Förra årets vinnarkommun blev Gnosjö.
Jan Arleij
Publicerad 2023-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas