Halkan drabbar kvinnor värst
Monica Berntman
Nyheter | Halt

Halkan drabbar kvinnor värst

Män tar bilen medan kvinnor går eller åker buss. Det gör att medelålders och äldre kvinnor skadas tre till fyra gånger oftare än männen i halkan.

Publicerad 2012-01-19

Det visar en rapport som tagits fram i samarbete mellan Lunds Tekniska Högskola, Region Skåne och Transportstyrelsen. Nu vill forskarna att sandningen förbättras.

– Kommunerna sköter vinterväghållningen på gatorna medan det i regel är fastighetsägarnas ansvar att hålla trottoarerna halkfria. Det vill jag ändra på. Kommunerna borde också ta ansvar för trottoarerna, främst i de centrala delarna. Det skulle samhället tjäna på, säger Monica Berntman, trafiksäkerhetsforskare vid Lunds Tekniska Högskola och en av författarna till rapporten.

Frakturer och hjärnskakning är de vanligaste skadorna bland dem som halkar. Och att just kvinnor skadas så ofta beror dels på att de ofta har skörare benstomme, dels på att de vanligtvis går hela sträckor eller promenerar till bussen i stället för att köra bil.

Att gå har däremot andra stora hälsofördelar jämfört med att ta bilen, inte minst stärks benstommen av motion. Och ur miljösynpunkt är kollektivtrafikresor definitivt att föredra framför bilåkning. Se bara till att ha bra skor och halkskydd.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas