Ilska mot regeringen för nedlagd Äldreutredning
Nyheter
Foto: Colourbox

Ilska mot regeringen för nedlagd Äldreutredning

Kritiska röster höjs nu mot regeringens beslut att lägga ner Äldreutredningen. Såväl SPF som Folkpartiet kräver att utredningen får fortsätta sitt arbete.

Publicerad 2014-10-24

I ett brev till regeringen skriver SPFs ordförande Christina Rogestam – tillsammans med Gösta Bucht, SPFs företrädare i expertgruppen som är kopplad till Äldreutredningen – att framtidens äldreomsorg är en mycket viktig fråga inte bara för landets drygt två miljoner pensionärer, utan också för framtidens äldre och för deras många anhöriga.

– Äldreutredningen spelar således en mycket viktig roll för förmågan till effektivisering och ökad kvalitet inom olika välfärdstjänster. Vård och omsorg måste både utvecklas och anpassas efter de demografiska förändringarna och de växande vård- och omsorgsinsatserna som denna utveckling kommer att innebära, skriver Christina Rogestam och Gösta Bucht.

Också Barbro Westerholm, Folkpartiets talesperson i äldrefrågor, reagerar starkt.

– Utredningen har kommit nästan halvvägs och bör få slutföra sitt uppdrag. Jag är övertygad om att utredningens förslag kommer att utgöra en viktig del i det fortsatta arbetet med att utveckla framtidens vård och omsorg, säger Barbro Westerholm.

– Regeringens beslut sänder helt fel signaler till den årsrika delen av vår befolkning.

Anledningen till att Alliansregeringen tillsatte utredningen är att den svenska äldrevården och äldreomsorgen står inför stora utmaningar.

– Att regeringen nu väljer att lägga ned en utredning som är tillsatt just i syfte att föreslå åtgärder för att möta utmaningarna är därför beklagligt och olyckligt, säger Barbro Westerholm.

Det var i onsdags som veteranen.se kunde rapportera att utredningens ordförande fått besked från socialdepartementet att Äldreutredningens arbete stoppas.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas