Hon startade ockupationen
Nyheter | OCKUPATION.
SPF:aren Inger Henricson drog igång ockupationen av sjukstugan i Dorotea Inger Henricson th är initivativtagare. Foto Mats Karlsson

Hon startade ockupationen

Doroteaborna vägrar att ge sig. I tre veckor har de ockuperat sjukstugan dag och natt för att få den stänga akuten tillbaka. – Vi ger oss inte förrän vi vunnit! säger SPF-medlemmen Inger Henricson som satte igång upproret.

Publicerad 2012-02-24

Protesten mot att Landstinget stängde sjukstugans fyra akutplatser den sista januari har enat bygden. Alla politiska partier står bakom kravet på att platserna återställs, unga och gamla samlas bakom parollen ”Lika vård för alla”.

Indragningen var en av flera besparingar som det skuldtyngda landstinget aviserat, sista februari skulle det ske. Men en månad tidigare fick en vän till Inger Henricson besöka sjukstugan akut – och personalen berättade att han inte kunde ligga kvar för att akutplatserna skulle stängas ett par dagar senare.

– Jag blev helt chockad! Sedan tände jag till och sade att man borde starta ett uppror direkt! ”Gör det” svarade personalen.
Inger Henricson ringde genast runt till vänner och bekanta med den dåliga nyheten.
– Det var som att sätta eld till ett fnöske!

 

Även om ett antal ockupanter är daglediga seniorer betonar de att det inte handlar om ett pensionärsuppror. Redan första dagen slöt 400 personer upp. Detta i en ort med 1 500 invånare och det dubbla i kommunen.
– På skolan höll lärarna en improviserad lektion i demokrati och sedan kom de med alla elever, från årskurs ett till nio, ned till sjukstugan.

Indragningen motiverades med Landstingets underskott i fjol på 77 miljoner kronor. Ambulansen i grannkommunen Åsele såldes på Blocket och ersattes med en akutbil utan plats för bår. Även akutplatserna i Sorsele stängdes.

Beslutet strider emot allas grundläggande rätt till lika vård, anser ockupanterna som just påbörjat fjärde veckan i sjukstugans entré. En av dem har polisanmält landstinget för att människors liv satts på spel. Anmälningar till DO, JO och Socialstyrelsen är på gång.
– Det handlar inte bara om Dorotea. Det handlar om hela Sverige, säger Inger Henricson.

Text och foto  Mats Karlsson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas