Kontanter kan bli lag i New York
Nyheter | Kontanthantering
Foto: Colourbox

Kontanter kan bli lag i New York

Det är diskriminering att neka kontant betalning menar New Yorks kommunfullmäktige. Nu kan kontantfria butiker förbjudas.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-01-29

”Detta är en kontantfri butik.” Sverige brukar kallas världens mest kontantfria land, men utvecklingen mot nya typer av elektroniska betalningsmetoder pågår runt om i världen. I New York ser man inte med blida ögon på hur kontanter utarmas som betalningsmedel. Nu är tanken att en ny lag ska förbjuda butiker, restauranger och andra näringsidkare att neka kontanter som betalning, rapporterar New York Times.

Valfrihet inte tvång

Avsikten med lagförslaget, som röstats igenom i viktiga instanser men som fortfarande ska ses över, är att kunderna själva ska kunna välja om de vill använda kontanter eller inte. Att neka kontanter helt ses som diskriminerande mot bland andra ungdomar och fattiga som saknar bankkonton, kort eller möjlighet att betala med appar.

Blir lagen verklighet kan den näringsidkare som nekar kontanter dömas till böter.

Många saknar konto

I Sverige arbetar bland annat SPF Seniorerna för att kontanter ska finnas tillgängliga. Inte minst äldre personer drabbas när de plötsligt förväntas hantera kort och mobilappar istället för mynt och sedlar. I New York är kontantlösheten inte lika utbredd, men den slår hårdare. Så många som ett av tio hushåll antas sakna bankkonto helt i den amerikanska delstaten.

Alla är dock inte för lagen, som även riktar sig mot elektroniska lösningar som ansiktsigenkänning och appar för att hyra cyklar eller beställa matleveranser.

Här kan du läsa hela artikeln i New York Times:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-01-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas