Nyheter | Hallå där

”Kontanterna kvar under överskådlig tid”

Kommer kontanterna att få vara kvar? Senioren ställde tre frågor till finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-02-14

Kommer kontanterna att få vara kvar?
-Kontanterna kommer att finnas kvar under överskådlig framtid. Det är viktigt att inte någon blir tvingad att använda sig av en viss betalningsmetod. Det måste finnas alternativ, man ska själv kunna välja hur man vill betala.
-Samtidigt är det så att den digitala utvecklingen behövs. Den har gett oss många nya möjligheter som gör det både lättare och säkrare att sköta sina ekonomiska ärenden. Den utvecklingen kommer inte att stanna av, men jag ser inte det här som några motsatsfrågor.

Den utredning som pågår för att bland annat se över bankernas ansvar för kontanttillgången ska inte vara färdig förrän 2019. Många tror att samhället kan vara i princip kontantlöst redan om några år. Varför tar det så lång tid med utredningen?
-När det handlar om stor och viktig lagstiftning tar det tid. Det är det förfarandet vi har, det ska skrivas remisser och annat. Det är därför det ibland är att föredra om det blir samförståndslösningar, eftersom de kan gå snabbare. Men jag tror ju som sagt att kontanterna kommer att vara kvar under en överskådlig framtid.

Sätter regeringen någon press på bankerna?
-Ja, vi träffar regelbundet representanter från banksektorn, för att diskutera vad som behöver göras för att man ska trygga människors tillgång till kontanter. Det är viktigt att övergången till ett system med allt mindre kontanter inte sker på bekostnad av några grupper i samhället.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-02-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas