Ökad kunskap om läkemedel ska minska fall
Nyheter | Läkemedel

Ökad kunskap om läkemedel ska minska fall

SPF Seniorerna och PRO får 400 000 kronor av regeringen för att öka informationen om sambandet mellan fallolyckor och läkemedel. UPPDATERAD 6/12

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-02

Regeringen fattade sitt beslut igår torsdag (1/12). Tanken är att stötta seniororganisationerna som tillsammans med Apoteket AB ansökt om medel för att göra en webbplats och en databas som ska innehålla information om sambandet mellan läkemedel, fall och fallskador.

– Felaktigt användande av läkemedel är en hälsofara, inte minst för äldre. Det arbete som organisationerna ska göra kan vara en viktig del i att minska de skador som beror på läkemedel, och ge både ökad hälsa och minskat behov av vård, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Jämställdhet

Varje dag dör i genomsnitt fyra äldre av fallolyckor, konstaterar äldreminister Åsa Regnér (S).

– För att minska fallolyckorna är det viktigt att kunskapen ökar om sambandet mellan användandet av olämpliga läkemedel och att äldre kvinnor och män drabbas av fallskador, säger Åsa Regnér, som betonar att det i uppdraget även ingår att informera om läkemedelsbehandling ur ett jämställdhetsperspektiv.

Konferenser

Projektet ska också genomföra regionala konferenser i syfte att utbilda lokala informatörer.

Tanken är att de ska bidra till att öka kunskapen hos medlemmarna i SPF Seniorerna och PRO om bland annat olämpliga läkemedel, riskerna med multimedicinering och fallrisker.

Ytterligare pengar

I sitt beslut aviserar regeringen att ytterligare 600 000 kronor kommer att beviljas för projektet ”Koll på läkemedel” under 2017, skriver SPF Seniorerna på sin hemsida.

Sedan projektet inleddes 2009 har användningen av läkemedel som är olämpliga för äldre halverats.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas