Kunskap på väg om äldres självmord
Margda Waern docent och överläkare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Nyheter | Satsning

Kunskap på väg om äldres självmord

Forskning om självmord bland äldre får stöd av Vetenskapsrådet.

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-28

Det är  24 forskare vid Göteborgs universitet som nu tilldelas totalt 91 miljoner kronor från den statliga myndigheten Vetenskapsrådets utlysning inom medicin och hälsa.

Största bidraget får Margda Waern, professor i allmän psykiatri med särskild inriktning mot suicidologi, läran om självmord.

– Det här är viktigt, med tanke på att äldre utgör en växande åldersgrupp med högre risk för självmord än yngre, säger Margda Waern.

Eftersatt område

Hennes forskargrupp, Sahlgrenska Suicide Studies, får 6,7 miljoner kronor till sin forskning om självmord med fokus på äldre.

– Det är ett eftersatt forskningsområde i ett internationellt perspektiv. Samhällets attityder kan vara en delförklaring. Om man tror att det är ”normalt” att en äldre person blir deprimerad och tappar livsgnistan, då efterfrågas inte forskning kring fenomenet, säger Margda Waern.

Söka förklaringar

Inom forskningsprojektet ska Margda Waern och hennes kollegor studera olika faktorer i människors liv som bidrar till utveckling av depression och självmordsbeteende i hög ålder.
De ska bland annat identifiera processer i hjärnan, som nedsatt kognitiv funktion och hjärnmarkörer som är kopplade till depression och självmordsbeteende.

Bred samverkan

Projektet ska drivas i breda, multidisciplinära samarbeten, berättar Margda Waern.

– Självmord är inte enbart ett psykiatriskt fenomen. I vår forskning belyser vi problemet självmord från olika perspektiv tack vara samarbete med personer med kompetens inom exempelvis neurokemi, genetik, psykologi, geriatrik, folkhälsa och socialvetenskap, säger Margda Waern.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

 

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas