Liberalerna vill utreda aktiv dödshjälp
Nyheter | Kursändring

Liberalerna vill utreda aktiv dödshjälp

Liberalerna har bestämt sig för att kräva en parlamentarisk utredning om aktiv dödshjälp.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-18

Det beslutade partiets landsmöte under den gångna helgen (15-17/11) .

Därmed körde ombuden, anförda av bland annat Barbro Westerholm, över partistyrelsen, som inte anser att tiden är mogen för ett sådant steg:

– Det får aldrig hända någonsin att en enda människa känner sig pressad att avsluta sitt liv, att någon känner sig som en börda för andra eller för samhället och därför väljer att avsluta sitt liv. Vi vill att svensk vård fokuserar på att skapa en bra palliativ vård, anser Anna Starbrink, som representerade partistyrelsen.

”Frihetsfråga”

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm, som skrev motionen tillsammans med riksdagsledamöterna Joar Forssell och Lina Nordquist, menar att dödshjälp är en frihetsfråga som borde utredas av staten.

– Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig. Det tillämpas bland annat i USA och överfört till svenska förhållanden skulle det handla om 200–300 människor om året av de 90 000 dödsfall vi har, säger Barbro Westerholm till TT.

Barbro Westerholm (L).

I Sverige är det i dag tillåtet att låta patienter välja att avstå från en behandling som håller dem vid liv. Men aktiv dödshjälp – där en person har rätt att avsluta sitt liv med medicinsk hjälp från läkare – är förbjudet.

Dödshjälp och eutanasi

Man skiljer på aktiv dödshjälp, eutanasi, och läkarassisterat självmord. Vid aktiv dödshjälp får patienten en dödlig dos läkemedel. Vid läkarassisterat självmord intar patienten själv den dödliga dosen, efter att läkaren på begäran tagit fram den.

Källa: Smer, Statens medicinsk-etiska råd

Dölj faktaruta

Inga riksdagspartier är för aktiv dödshjälp, men Miljöpartiet har ett kongressbeslut från 2015 om att utreda frågan.

På Moderaternas stämma nyligen fördes liknande krav fram. Beslutet sköts dock på framtiden – istället tillsattes en intern arbetsgrupp som ska ta fram underlag för ett beslut.

Läkarförbundet är emot

Läkarförbundet är emot aktiv dödshjälp. ”Läkares uppgift är att ge vård och bota, behandla och lindra sjukdomar. Att vidta åtgärder i syfte att patienten ska avlida är främmande och väsensskilt från denna uppgift”, skriver förbundets organ för medicinsk-etiska frågor på sin hemsida.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-11-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas