Lyssna på göken
Södergök är dödergök, Östergök är tröstergök, Norregök är sorgegök, Västergök är bästergök Foto Colourbox
Nyheter

Lyssna på göken

Kristi Himmelsfärds dag är även känd som folknykterhetens dag och betessläppsdagen. Detta är även den helg då man traditionsenligt beger sig ut på gökotta.

Publicerad 2013-05-08

Varje vår beger sig medlemmarna i Skaraborgsföreningen Veteranerna Tibro ut i naturen för att lyssna efter göken. 20 maj är det dags igen. Bengt Edman är ordförande i föreningen och står värd för gökottan.
– Det blir femte eller sjätte året med riktig gök. De har åkt ut på gökotta även tidigare, men då fick de ha med sig en inspelad gök, för det kom ingen riktig. Men jag är flugfiskare och tillbringar halva året vid friluftsområdet Hökensås där jag brukar höra minst tre gökar. Så nu har vi gökottan där.
Varför åker man på gökotta?
– För min del är det ju att jag tycker om att se vårens framfart. Och det här med göken är något speciellt.
Hur går det till?
– Deltagarna kommer i bilar till Hökensås på morgonen, där vi möter upp. Vi berättar lite om platsen, bland annat ligger Falks grav här, där rånaren Jonas Andersson Falk som avrättades 1855 är begravd. Sedan åker vi gemensamt ut i skogen mellan två sjöar, Nordvattnet och Sydvattnet, och där fikar vi och grillar och umgås och lyssnar efter göken.
Är ni många?
– Vi brukar vara ett femtiotal, det är mycket populärt. Det gäller att vi åker någonstans där alla får plats att parkera. Men det har fungerat jättebra hittills.
Tar ni med en inspelad gök, för säkerhets skull?
– Nej!

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Bäst i väst

Göken kommer tillbaka till södra Sverige i slutet av april eller början av maj och en traditionell gökotta äger ofta rum under Kristi Himmelsfärdshelgen. Förr sade man att man genom att höra i vilket väderstreck göken gol första gången kunde förutspå hur året skulle, Östergök är tröstergök, västergök är bästergök, norregök är sorgegök och södergök är dödergök (eller smöregök)

Det är många SPF-föreningar som ger sig ut i skog och mark för att lyssna efter göken. Här är några av gökottorna runt om i landet:

4 maj:
Svenljunga, i Älvsborg Södra.
9 maj:
Stenungsundsbygden i Bohusdistriktet.
Kvillebygden i Bohusdistriktet.
Rönnen Piteå, Norrbotten
Arbrå, Hälsingland
Nordbillingen i Skaraborg
Löberöd i Skåne
20 maj:
Veteranerna Tibro, Skaraborg
22 maj:
SPF-Träffen, Jönköping

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas